Забележителности Изкачване към чудото

balgari.bg

Изкачване към чудото

altНа 3 км югозападно от село Гложене, Тетевенско, на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 870 метра надморска височина се намира Гложенският манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец".
През 1230 г. княз Георгий Глож със своята войска участва в битката при Клокотница и помага на Иван Асен II да разгроми император Теодор Комнин. След военните успехи българският владетел разрешава на княза да се засели с хората си по тези земи.
Георгий Глож основава селище, което и до ден днешен носи неговото име.
Неслучайно княз Глож се заселва тук - на това място е намерена киевската чудотворна икона на свети Георги, изчезнала няколко годнии преди това. Князът решава, че по Божия промисъл и по волята на светеца именно тук трябва да бъде издигнат манастир. През 1250 година манастирът е построен, и до ден днешен обителта не е превземана и опожарявана. От онова време може да се види само тунелът, т. нар. Просечник, изсечен в скалата, през който единствено може да се достигне до терасата.
Голяма просветна дейност манастирското братство развива в края на 18 и началото на 19 век, когато тук е бил един от големите културни центрове в областта. Под негово ръководство и с негови средства в близкото село Малък извор се създават метох и килийно училище. Към книжовни паметници, написани тук, спадат едно киевско-печорско евангелие от 1716 г. и редица месецослови, пролози, жития на светии, кондики и други, между които и два бронзови печата с определението на манастира като киевски.
Манастирът е бил посещаван често от Васил Левски, все още се пази скривалището му тук. Дякона е идвал при тогавашния игумен на Гложенския манастир хаджи Евтимий Симеонов, с когото са били приятели от Сопот.
Тук е бил заточен митрополит Климент (Васил Друмев), когато през 1893-та става неудобен за режима на Стамболов.
Манастирското братство пострадва при двете земетресения през 1904 и 1913 година. През 1928 година при Чирпанско земетресение каменната църква, просъществувала над 700 години, напълно бива разрушена.
Монашеските жилища, разположени в масивна двуетажна сграда, са построени през 1858 г. навярно на мястото на по-стари, разрушени жилищни сгради. Сегашната църква е построена през 1931 година. В старата църква имало дърворезбован иконостас, пренесен впоследствие в новата. Развалините на този манастир и до ден днешен се виждат в местността Градището. При разчистване на руините на старата църква до подпрозорния камък на олтара, в основите на каменния зид на самия ръб на скалата, са намерени корени на дряново дърво и десет позлатени копчета. Предполага се, че тези копчета са на княз Георги Глож.
Легенда разказва, че един ден стените на манастира започват да се рушат по неизвестни причини и чудотворната икона на великомъченика отново изчезва. Дълго не я откриват, ала тя се появява в клоните на едно дряново дърво на източния край на високата и непристъпна скала под връх Камен Лисец. Жителите на селото връщат иконата на мястото й в църквата в крепостта Градището, но на другия ден тя отново изчезва. След много дни я намират в клоните на същото дряново дърво. Три пъти изчезва и се появява чудотворната икона на свети Георги, за която се твърди, че лекува. Сега тя се съхранява в Ловчанската митрополия, а в манастирската църква има нейно копие.

Източник: www.glojenskimanastir.hit.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google