Забележителности Българският Ерусалим

balgari.bg

Българският Ерусалим

altМагичното място, известно като Кръстова гора, се намира в Средните Родопи, на 6 км от село Борово, на Пътя Асеновград-Лъки.
Тук е манастирът "Света Троица" - християнска светиня и място за поклонение на монго вярващи.
Местността е на 1545 м над морското равище и представлява почти кръгла поляна, заобиколена от гъсти букови гори.
След като през 1083 г. Григорий и Абазий Бакуриани основават Бачковския манастир, те го даряват с обширни поземлени имоти. Малкото с. Инверце се превърнало в стопанско средище с развито животновъдство. Многобройни манастирски стада пасели из живописната местност Кръстова гора, наричана още Градище, която по форма приличала на кръст. Тук се намирали манастирските мандри и жилищни сгради с църквата "Св. Троица". Издигнат е и манастир "Св. Троица".
След средата на ХVII век родопчани са подложени на ислямизация. Унищожена е Смолянската епископията, богословското училище, епископската църква "Св. ап. Петър и Павел", Смолянският епископ св. Висарион е убит. Църквите и манастирите са разрушени, свещениците и монасите - избити.
Едва в началото на осемнайсети век родолюбиви родопчани започват да възстановяват опожарения Бачковски манастир, но турците не разрешават възстановяването на "Св. Троица".
На Кръстов връх обаче поклоненията не престават, макар всички околни села да са ислямизирани.
Според преданието през 1933 г. в село Борово пристигнал Йордан Стойчев Дрянков. Той е роден в село Ковачевица, Гоцеделчевско, и още от дете се отличавал с голяма религиозност. Понякога се държал странно и непонятно, имал видения. След една нощ, прекарана на Кръстов връх, на Йордан му била открита историята на мястото - на този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен.
На 1 май 1936 г. със съдействието на цар Борис III, на когото Йордан разказва за видението си, е изработен и донесен на Кръстов връх голям метален кръст. Той е издигнат на източното възвишение осветен.
Когато водосветът вече приключвал, на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се е намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която, след разчистването на натрупаните камъни, бликнала вода.
През 1956 г., по поръчка на настоятелството при църквата "Рождество Богородично" - с. Борово, майстори построяват параклиса "Св. Троица" върху част от запазените основи на старата манастирска църква, разположени на западното възвишение на Кръстов връх. За строежа използвали дяланите камъни от разрушената стара църква и останалите манастирски сгради. Същата година изградили и двустайно помещение до църквата за подслон на поклонниците. Параклисът е осветен от епископ Стефан (впоследствие Великотърновски митрополит) през 1958 г.
По време на тоталитарния режим Кръстова гора е превърната в резерват. Построена е резиденцията "Кормисош" и да се идва на поклонение, е забранено. Но християните пак намирали пътя до параклиса. Продължителните протести на група православни християни начело с Петър Тодоров от Смолян се увенчават с успех - на Кръстова гора е назначен свещеник, отец Васил Аринински, утвърдено е храмово настоятелство.
През есента на 1995 г., в присъствието на Негово светейшество патриарх Максим и голяма част от синодалните архиереи, тогавашният Пловдивският митрополит Арсений осветява новопостроената църква на Кръстова гора "Покров на Пресвета Богородица".
На 22 октомври 1994-та обаче изчезва чудодейният кръст, подарен от цар Борис III. Отлят е нов 99-килограмов кръст, изработен от неръждаема стомана. Старият е открит в гората от местен овчар и сега се намира в новия храм.

Източници: www.rozhen.com и www.crossforest.com

За празника Кръстовден, който се чества особено тържествено тук, прочетете на margaritta.dir.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google