Забележителности Върхът, от който се вижда цяла България

balgari.bg

Върхът, от който се вижда цяла България

altХрам-паметникът на връх Шипка (преди - връх Свети Никола) е издигнат, за да увековечи героизма на сражавалите се за националната ни свобода руски войни и български опълченци по време на Шипченската епопея от 9 до 11 август (стар стил) 1877 година.
Решението за изграждане на монумента е взето през 1920 г. на конгрес, свикан от ветераните опълченци. Необходимите средства са събирани като доброволни дарения от целия народ.
Конкурсът за проекта е спечелен от арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва.
Паметникът е открит през 1934 г. Той представлява каменна кула с форма на пресечена пирамида, висока 31.5 м. Над входа на кулата стои бронзов лъв, дълъг 8 и висок 4 метра. На приземния етаж на паметника, под мраморен саркофаг, поставен върху четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои. Пред саркофага са застинали на вечна стража каменните фигури на руски воин и български опълченец. Експозицията, разположена по останалите седем етажа на паметника, включва ордени и медали, снимков и документален материал, лични вещи на участници в боевете, оръжие. Тук се намира и копие на Самарското знаме - първото бойно знаме на Българското опълчение.
Национален парк-музей "Шипка" се създава през октомври 1956 г. и обхваща местата, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война. Музеят представлява комплекс от паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки. Първите паметници са руски и са построени през 1878-1881 г. Българските паметници на Шипченското бойно поле са на 3-та и 5-та опълченска дружина и са изградени през 1910 г.
От Шипка се вижда друг исторически за страната ни връх - Бузлуджа, а в подножието на Стара планина е сгушено градчето Шипка, където се намира Църквата със златните кубета, издигната в прослава на воинския подвиг на руси и българи през Освободителната война.

Още за високата светиня, прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google