Забележителности Люлка на древни мистерии

balgari.bg

Люлка на древни мистерии

altСтаросел - селото, близо до което археологът Георги Китов откри комплекс от тракийски гробници и храмове, се намира недалеч от минералната ни столица Хисаря, под южните склонове на Средна гора.
Меката зима, пищната пролет и топлото лято тук, както и дългата златна есен са привлекли хората още в дълбока древност. Археологическите находки в района на Старосел свидетелстват за поселения отпреди 7-8 хилядолетия.
През V в. пр. Хр. тук е било разположено тракийско селище. Селище е съществувало и по времето на Втората българска държава. Жителите на днешното село (Ени кьой, или Ново село) са потомци на жителите на троянското село Старосел (дн. Съево), които се заселват по тези места през XV в.
През 1798 г. тук е построено килийното училище и малка църква, вкопана в земята. През 1819 г. властите в Цариград дават разрешение за построяване на нова, голяма църква. През Възраждането в селото живеят около 2000 българи и няколко десетки цигани, предимно ковачи и железари. На близката река Пясъчник са разположени 17 мелници, 5 тепавици и 13 гюлпани (розоварни), има и много коларски работилници, провежда се пазар за едър рогат добитък.
Васил Левски е посещавал селото през 1869 и 1871 година. По време на Априлското въстание Ени кьой дава много жертви, опожарени са всички къщи, църквата и училището. Част от хората се преселват в Северна България, но други се връщат на старото място и построяват ново селище на 2-3 км надолу по реката. Наричат го Ески ени кьой (Старо Ново село) и това име остава до 30-те години на ХХ век.
Тракийският култов комплекс в Четиньова могила, проучен от Георги Китов, е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Гробницата впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Помещението вътре е кръгла куполна камера с диаметър 4.80 метра, оградена с полуколони. Откъм северната страна на храма може да се види запазената вкопана в скалата вана за производство и съхранение на вино. В светилището в Старосел са се изпълнявали тайни орфически ритуали според изследователите.
На 30 м южно от куполната сграда е открит кенотаф - празен гроб, а около него в три отделни ями - разчленено човешко тяло и богати дарове - златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение.
Могилата "Хоризонт" е единствената гробница хероон в Тракия с колонада. Докато другаде колоните са една или две, тук те са десет, в ранен дорийски стил. В този хероон е бил погребан представител на тракийската аристокрация.
В района около Старосел има още девет могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса, на 20 километра по на север е архитектурният комплекс "Кози грамади", датиран от V-IV век пр. Хр. и включващ няколко монументални сгради, опасани с крепостна стена и с резиденция на владетел в средата. В скалните образувания тук гнездят редки птици - скален орел, бухали и сови. Наблизо са защитените местности Барикадите и Чивира, съхранили с вековни букови гори.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google