Забележителности Място енергийно и магично

balgari.bg

Място енергийно и магично

altМестността Рупите, известна с лечебните си минерални извори, от които блика вода с температура 75 градуса, се намира в Петричко-Санданската котловина, близо до едноименното село.
На два километра източно от него е вулканичното възвишение Кожух. Богатството на земите наоколо е резултат именно от изригването на вулкана Кожух. Тук се приютяват редки животински видове, някои от които - включени в Червената книга на България. Рупите е и орнитоложка станция, занимаваща се с движението на мигриращите птици.
В подножието на хълма са открити руините на един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. Открит през 2002 година латински надпис от 308 година доказва, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика.
През деветнайсети век в селото има 142 жители. Според статистиката на Васил Кънчов към 1900 година тук живеят 252 българи християни. По време на Междусъюзническата война през 1913 година селото е опожарено.
На Рупите прекарва последните години от живота си Ванга.
Тук през 1994 година със средства на пророчицата е построен храмът "Св. Петка Българска". Църквата се издига в близост до къщичката, в която е живяла Ванга. На гроба на ясновидката ежедневно идват хора да отдадат почит на паметта й и да почерпят сили от енергията, която - по нейни думи - обгръща мястото.
На 14 октомври 2009-а, когато се навършиха 15 години от смъртта на Ванга, тук бе осветен огромен каменен кръст с размери 30 на 15 метра, разказва вестник "Стандарт". Кръстът е вкопан в планината срещу храма и е дело на скулптора Иван Русев. Изграден е по инициатива на фондация "Ванга" по поръка на пророчицата, което приживе казвала неведнъж, че на това място трябва да се издигне християнският символ в памет на загиналите при изригването на вулкана Кожух.
Името на местността Рупите носи ледник на остров Смит от архипелага Южни Шетландски острови на Антарктида.

На снимката: Храм "Света Петка" на Рупите

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google