Забележителности Късче Възраждане

balgari.bg

Късче Възраждане

altСамобитният архитектурно-исторически резерват Боженци се намира на 15 км от Габрово.
Според преданието селото е основано в последните дни на Второто българско царство, когато оцелели след османското нашествие търновчани търсят спасение в Балкана.
През втората половина на XVIII век предприемчивите жители на Боженци купуват и складират вълна, кожи и суровини за работилниците в Габрово, Трявна, Карлово. Селото се разраства. От 24 къщи в средата на XVIII век в навечерието на Освобождението то има вече 120 къщи. Трийсет и два дюкяна обслужват оживените търговски връзки на боженчани със страната и света. Многобройните ковачници произвеждат свещници, маши, ръжени, вериги за оджаци и камини, земеделски сечива и пр. Ракли, столове, резбовани врати и тавани, дървени ламперии изработват дърводелците и резбарите.
Къщите на Боженци са двукатни и трикатни, варосани, с широкополи покриви. Дървени первази украсяват ъглите на стените и опасват прозорците и вратите. Боженският майстор строител е изполвал раздвижения терен на селото - домовете тук като че изникват от стръмнината. Големи двукрили порти "отварят" боженските къщи към калдъръмените улички.
Боженчани участват активно в борбите за освобождение от робството. След бунтовния Април 1876-а турците залавят в местността Сечен камък кмета на селото Станьо Лазаров и Иван Карадимитров, инквизират ги и ги обесват, в бой загива и боженчанинът Христо Маринов от четата на Христо Ботев.
След Освобождението много боженчани търсят поминък в други краища на България, селото запустява.
Едва през 1962 г. започва реставрирането на ценните архитектурни паметници тук. През 1964 г. село Боженци е обявено за архитектурен резерват от Възраждането.
Самобитната атмосфера на Боженци ежедневно привлича много хора от страната и чужбина.

Посетете сайта на архитектурния резерват - bojenci.eu.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google