Забележителности В пазвите на Родопа

balgari.bg

В пазвите на Родопа

altБелите къщи на някогашно Беловидово - днес Златоград - са накацали на припек край Голяма и Малка река, които се събират и слагат началото на река Върбица.
Тук няма непосилни летни жеги и сковаващи януарски студове - най-южният ни град е облагодетелстван с благ климат, изобилие от минерални води, вековни гори наоколо.
Древна погребална могила на билото срещу връх Света Неделя свидетелства, че тук са живеели траките. Славяни, прабългари, турци - всеки, който е минал оттук, е останал в райското кътче на Родопите.
През турското робство Златоград се нарича Даръдере, което според някои изследователи означава "врата на водата, на изобилието". След Освобождението градът получава днешното си име.
Първото килийно училище в Родопите се намира именно в Златоград. Днес историята на учебното дело в региона може да се проследи чрез музейната сбирка "Просветното дело в Средните Родопи", настанена в запазената сграда на първото тук светско училище, намираща се в двора на църквата "Свети Георги Победоносец". Единствената в България Музейна сбирка на съобщенията отваря врати през 1987 година и притежава над 300 музейни единици: марки, стари телефонни и телеграфни апарати, морзови апарати, кантари, ръчни пощенски теглилки, ведомост за заплати от 1913 г., пощенски трактове, богат библиотечен и фотоархив. Пощенският музей обаче не е само музей - той работи и като съвсем нормална пощенска станция.
В Златоград е и най-старата църква в Родопите - "Успение Богородично". Според легендата хората я вдигнали само за 40 нощи през далечната 1834 година.
Най-младата забележителност на Златоград е Етнографският ареален комплекс. Намира се в Стария град и е единственият у нас частен архитектурно-исторически резерват. Завършен е през 2001-ва. Къщите тук са традиционно бели, бели са и характерните обли комини. В дворовете има кладенци, оградени с дъбови кошове, със стрехи от едноулучени керемиди. В ресторантчетата и кафенетата тук може да се хапнат традиционните родопски гозби, ще ви приготвят и турско кафе на пясък. Възстановка на традиционния Даръдеренски пазарен ден ежегодно привлича туристи от цялата страна, с Делювите празници хората тук отдават заслужена почит на хайдутина, чието име лети в космоса.
В работилниците м комплекса може да се види как едновремешните златоградчани са обработвали вълната и памука, как се е тъкало и предяло, с какъв майсторлък са упражнявали занаята си ножарите. Валявица, тепавица и караджейка показват как е била впрегната силата на водата за благоденствието на златоградчани.
Четири възвишения около Златоград - свещена зона още от езически времена, приютяват три параклиса - "Света Неделя", "Свети свети Константин и Елена", "Свети Атанас". На връх Свети Илия също е имало древни култови съоръжения. Тази сакрална конфигурация златоградчани наричат Кръстата гора и вярват, че символът на християнската вяра - кръстът, заклиля райското им кътче.

Посетете Златоград онлайн на www.zlatograd.bg и www.eac-zlatograd.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google