Забележителности Сакралните седем

balgari.bg

Сакралните седем

altЛегенда разказва, че цар Петър Делян прекарал последните си земни дни в манастира "Седемте престола", сгушен в долината на река Габровница, под връх Издремец.
Осеновлашкият манастир "Рождество Богородично" (по-известен като "Седемте престола") е издигнат през единайсети век. Най-ранното свидетелство за него е приписка от 1511 година, открита на страниците на едно четириевангелие.
Според преданията седем боляри създават седем селища тук - Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. По време на турското владичество манастирът е опожаряван на два пъти - през 1737 г. и в началото на XIX в. Обновяван е през 1770 и 1815 г.
В планината наоколо седмина войводи - Вълчан, поп Мартин, Спирос Димитър, Маленко Сърбин, Емин бей, Али бей и Петър, бранят населението, продължава легендата.
Манастирската църква е уникална, такава храмова архитектура се среща единствено у нас в целия православен свят. Особеното е във вътрешното разпределение. Четириъгълните пространства между рамената на основния кръст източно и западно от напречния кораб са оградени със стени и така се образуват четири отделни малки параклиса (престола) с размери 3 на 2.5 метра. По същия начин са отделени и две части от преддверието на север и юг, в стените на източните им части са оформени полукръгли ниши - олтари, отделени от останалото пространство с дървени иконостаси. Централният седми престол заема част от надлъжния кораб източно от пресичането му с напречния. Резбовани иконостаси от XVIII век, икони на тетевенски и тревненски зографи, митрополитски трон са сред богатствата на манастира.
В "Седемте престола" е пребивавал Софроний Врачански, епископ на Врачанска митрополия, Вазов посвещава на прелестното духовно местенце стихотворението си "Клепалото бие", в двора на манастира е погребан детският писател Змей Горянин.
До манастира "Седемте престола" може да се стигне с влак (слиза се на гара Елисейна, на 10 км от него) и с кола (има асфалтов път). Обителта е на 86 километра на изток от София и на 50 километра от Враца.

Всичко за "Седемте престола" е събрано на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google