balgari.bg

Под Пирин

alt56 километра ски-трасета има край пиринската перла Банско, раят за скиори и сноубордисти е осигурен и от машини за изкуствен сняг, от кабинкова въжена линия, седалкови лифтове и ски-влекове.
Но не само зимата привлича хората тук. От Банско се стига до Национален парк "Пирин", алпийският климат, уникалната архитектура и съхраненият възрожденски бит доставят наслада на всеки, малко или много романтично настроен да вкуси от неповторимия микс на ново и старо.
Легендите разказват, че Банско е основано през XVI век. Градът е споменат в турски регистър от 1576 г. Археологически проучвания показват, че селище тук е имало от праисторически времена.
През Средните векове Банско се ползва с известна автономност в рамките на Османската империя. Предприемчивият дух на банскалии е в основата на икономическия и духовния подем на града в края на XVII и през XVIII в. Оформя се богата прослойка занаятчии и търговци, които пренасят с кервани стоки от Беломорието за Централна и Западна Европа, някои създават там свои кантори. Обратно заможните банскалии "донасят" модерна Европа.
През 1838 г. в двора на църквата е вдигнато помещение за килийно школо. През 1847 г. това вече е новобългарско светско училище. Десет години по-късно с щедрата помощ на Марко Везьов е построена нова сграда.
Другия стожер на Българското Възраждане - читалището, банскалии създават през 1894 г. Тогава в Сарандевото кафене е основано читалище "Селска почивка".
Но истинското богатство на Банско са неговите хора. Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Никола Вапцаров са имена, оставили ярка следа в историята на България.
Братът на Паисий - Хаджи Вълчо, е голям дарител на града, с дарения на местните чорбаджии се гради църква, завършена през 1835 г. Наричат я "Света Троица". Петнайсет години по-късно Уста Глигор Доюв вдига и камбанария (на снимката), а през 1866 г. на кулата е монтиран часовник - дело на самоукия майстор Тодор Хаджирадонов.
Вроден усет за красивото движи ръката на Тома Вишанов Молера, за да изпише уникални образци на възрожденската живопис в църкви и манастири. От неговия бунт срещу средновековните догми в иконописта в края на XVIII в. се заражда Банската живописна школа.
Банската община - самобитен орган на местното самоуправление, е основана около 1850 година в градчето под Пирин. Тя е продължение на сформирания през 1833-та общоселски обществен съвет начело с Лазар Герман за осигуряване на средства, материали и работна сила за строежа и изписването на църквата.
През март 1876 г. в Банско се създава революционен комитет под ръководството на Хаджи Кандит Дъгарадин. Обстоятелствата оставят този край далеч от бунтовните територии, но последвалото Кресненско-Разложко въстание, довело до установяването на седемдневно Разложко царство, е израз на свободолюбивия дух на хората тук.
В края на деветнайсети век, когато Гоце Делчев учителства в Банско, градът става околийски център на ВМОРО. На Илинденско-Преображенското въстание Банско дава четата на учителя Радон Тодев, чиито седемдесет юнаци загиват в битка.
Днес Банско е точка на пресичане, в която се срещат минало и бъдеще. Защото къде другаде може да минете по тясна калдъръмена уличка, за да се изкачите в сърцето на снежния рай, понесени на "крилете" на съвременната наука...

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google