Забележителности Място - символ на вяра, дружба и бунт

balgari.bg

Място - символ на вяра, дружба и бунт

Да се изгради катедрален храм в центъра на столицата, е решено още през 1879 г. от Учредителното събрание, заседавало в Търново.
Църквата е издигната с дарения. Основният камък е положен тържествено на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.
Храм-паметник "Александър Невски" е по проект на руския архитект Александър Померанцев. Издига се на най-високото по онова време място в София.
Първият проект (от 1884-1885 г.) е бил на арх. Иван Богомолов, след чиято смърт обаче Померанцев изцяло променя плана. Окончателният проект е бил готов през 1898 г. Строежът на храма започва през 1904-та и е завършен през 1912 г. За кратко през 1916 г. храмът е преименуван на "Св. св. Кирил и Методий", през 1920 г. отново е върнато първоначалното име "Свети Александър Невски".
След завършването на църквата през 1912 година с изографисването се заемат изтъкнати руски и български архитекти, художници и каменоделци.
С облицоването на храма се заемат италиански каменоделци. След обявена стачка от страна на италианците обаче облицоването е продължено от български работници начело с Г. Киселинчев, а арх. Яковлев прави детайлите. Скулпторът Вилем Глос изработва гипсови модели на фасадите, корнизите, капителите и базите. Бояджийската работа е извършвана под ръководството на австрийския майстор Лестер. Металната пластика на вратите е изработена в Мюнхен. Мозайките са доставени от Венеция, дървените врати са изработени при Карл Бамберг.
Стенописите в "Александър Невски" са рисувани под ръководството на проф. А. Кисельов. В стенописването участват Иван Мърквичка, Антон Митов, Г. Желязков, Ас. Белковски, Никола Маринов, Никола Петров, Хр. Берберов, П. Клисуров, Август Розентал, Цено Тодоров, Васил Димов, Петко Момчилов, както и руски художници.
Храмът представлява петкорабна църква в неовизантийски стил - кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. При вътрешната украса на храма са използвани разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата "Отче наш". Осветителните тела са изработени в Мюнхен. Площта на "Александър Невски" е 3170 квадратни метра, той може да побере 5000 души. Камбанарията му е висока близо 53 м и има 12 камбани, излети в Москва. Най-голямата тежи 12 тона, а най-малката - 10 кг, общото им тегло е 23 тона.
Още през 1924-та храмът е обявен за паметник на културата, а в началото на 90-те години на двайсети век се превърна в символ не само на древната и млада София, но и на гражданското общество на България.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още - на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google