Забележителности Десетвековна обител пази чудотворна икона

balgari.bg

Десетвековна обител пази чудотворна икона

Бачковският манастир "Успение Богородично" е вторият по големина наш манастир след Рилския.
Намира се в долината на Чая, на 10 километра южно от Асеновград.
Манастирът е основан през 1083 г. от византийския пълководец Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. Само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, е запазена от основаването на обителта. В тази костница се намират старинни стенописи, които са сред най-ценните произведения на православното изкуство от XI-XII век.
По време на Втората българска държава манастирът е покровителстван от цар Иван Александър. За това свиделства изображението на монарха в арките на притвора на костницата.
Както в много други манастири по българските земи, и тук, в Бачковската обител, се помещава килийно училище. Предполага се, че след падането на България под османско господство в края на XIV век патриарх Евтимий е изпратен тук на заточение и задено с учениците си развива богата книжовна дейност.
Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на турските армии, по-късно обаче е ограбен и разрушен. Възобновен е в началото на XVII век, църквата му - "Успение Богородично", е завършена през 1604 г. В храма се намира иконата на Богородица Умиление, рисувана през (1310 г., за която се смята, че е чудотворна.
Комплексът включва и два по-малки храма - "Свети Архангели" (от XIII-XIV в.), който се намира в северния двор до главната църква, и "Свети Никола", строена в периода 1834-1837 г. В "Свети Никола", която се издига в южната част на вътрешния двор, са запазени стенописи от 1841 г., дело на Захарий Зограф. Специалистите считат, че майсторът е нарисувал и собствения си образ.
В манастира има музей, където могат да се видят обредни предмети и образци на златарското изкуство от различни периоди.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Всичко за манастира - на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google