Забележителности Софийският Колизей

balgari.bg

Софийският Колизей

В центъра на София минало и бъдеще блестят в уникално архитектурно съжителство.
През 1919 г. археолози откриват каменна плоча недалеч от сградата на Министерския съвет. Плочата - афиш, разкрива сцени на битки между хора и диви животни и това е сигурен знак, че в Сердика е съществувала арена за гладиаторски боеве. Този каменен "афиш" днес се съхранява в Националния исторически музей в София.
85 години по-късно, през 2004 г., при строежа на нов хотел тук е разкрита стена, датирана от римско време. При проучване на терена е намерен уникален археологически комплекс - върху основите на римски театър от ІІ-ІІІ в. два века след неговото изграждане е издигнат амфитеатър. Оказва се, че това са най-големите сгради от епохата на древна Сердика, които свидетелстват за нейния разцвет. Находката е уникална и няма аналог в целия свят. Тук са открити и много монети и керамични съдове, от които узнаваме, че строителството на амфитеатъра на Сердика е започнало при управлението на император Диоклециан и е завършено от император Константин І Велики. Амфитеатърът изгубва функцията си на важна обществена сграда и е изоставен след края на възхода на Римската империя. Превръща се в източник на строителни материали. Предполага се, че е бил използван до края на VІ в.
Днес древните руини на Сердикийския амфитеатър са запазени в действителния им вид, арената е покрита с пясък, както в миналото. Могат да се видят помещенията за артистите, гладиаторите и животните, както и източният вход - за бойните колесници. Запазени са седем каменни седалки за зрители. Счита се, че Амфитеатърът на Сердика е събирал около 25 хиляди души.
Арената на Сердикийския амфитеатър (с дължина 60.5 м и ширина 43 м) е едва с около 10 метра по-малка от арената на римския Колизей.
Осемнайсет столетия след построяването си днес Сердикийският амфитеатър отново посреща гости. Реставрирана е една шеста от руините. "Вградени" са в основите на хотел "Арена ди Сердика", проектът е дело на Архитектурно студио "Кастилия" с управител арх. Петко Маринов и на художника Юрий Василев.
Археологическата експозиция може да бъде разгледана от вторник до неделя между 10 и 16 ч. Входът е безплатен.

Източник: www.arenadiserdica.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google