Забележителности Златото на траките

balgari.bg

Златото на траките

Панагюрското златно съкровище, открито през 1949-а от братя Дейкови на два километра южно от възрожденския град, е било изработено към края на IV - началото III в. пр. Хр., категорични са археолозите. Този изключително красив златен сервиз с богата украса е прославил страната ни навред по света.
Според специалистите сервизът е бил използван при религиозни ритуали. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато, общото им тегло е над 6 кг.
Четири от ритоните от Панагюрското златно съкровище са оформени като глави на животни - овен, козел и два с главата на елен лопатар. Сцени и герои от старогръцките митове "опасват" горната част на ритоните. Три от съдовете са оформени като глава на амазонка, дръжките им са изработени като кентаври.
Върху фиалата са гравирани четири кръга с по 24 изпъкнали орнамента във всеки кръг. Размерът им намалява по посока към центъра, най-външният и двата до него са оформени като негърски глави, най-вътрешният е от жълъди. Между редовете и елементите има растителни орнаменти.
Най-интересен обаче е големият амфоровиден съд от тракийското злато. Дръжките му пресъздават битка между кентаври, двата отвора за изливане на виното са негърски глави, а между тях е изобразена фигурата на детето Херакъл, борещо се със змията.
Панагюрското златно съкровище е безценно по своите художествени и исторически качества богатство.
Оригиналът ще радва панагюрци и гости на историческото градче всяка пролет, тук, в зала, специално изградена под земята в двора на Историческия музей, съкровището ще бъде експонирано, когато не е на път.
За да стане това възможно, средства е дарил индустриалецът инж. Цоцорков.

Източник: trakite.info

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google