balgari.bg

Чепеларе

В сърцето на Родопите, стъпило на двата бряга на Чая, градчето със звучното име Чепеларе привлича любители на планината, на ските и на традициите.
В околностите на живописното градче са разкрити тракийски некрополи и селища от XIII пр. Хр. През V-VI в. тук се заселват славяни, тяхно селище има в сегашните граници на Чепеларе, това селище съществува до четиринайсети век. Траки, славяни, римляни, българи, турци - всички те оставят тук следи, някои от които - като трако-римските пътища по билата край Чепеларе, са запазени и до днес.
Рудодобивът тук процъфтява в римско време, стопанският живот кипи. През 1911 г. при разкопки са открити следи от римска баня, която засега е единствената следа от градско строителство в Централните Родопи. От периода на Първата и Втората българска държава тук са останали крепости, селища и некрополи.
Новата история на Чепеларе започва през 1878 г. Прокарва се пътят Асеновград - Чепеларе, градът е електрифициран през 1921 г., но още през 1880-а до него стига телеграфът, отваря пощенска станция.
През 1933 г. Никола Чичовски вдига на Пампорово първата почивна станция и така слага началото на зимния туризъм в региона. През 1934 г. е сформирано туристическо дружество, първият ски-курс се провежда през 1937 г. от Борислав Йорданов, състезавал се на Зимната Олимпиада през 1936 г.
14 храма и 72 параклиса е наследило днешно Чепеларе от културно-просветния подем през Възраждането. Към всеки храм е имало училище, свидетелстват летописците на градчето. През 1928 година Васил Дечев издава първата част на изследването си "Миналото на Чепеларе", осем години по-късно излиза и втората част на мащабния краеведски труд.
За паметници на културата с национално значение са обявени крепостта Цирикова черква, тракийското селище - в пещерата Тьовната дупка, на 2 км източно от село Забърдо, родната къща на Дичо Петров в Проглед.
В градчето е единственият у нас Музей на спелеологията.
В района на Чепеларе се намира Мечи чал, най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България.
Тук вече не разчитат само на зимата - разполагат с 47 оръдия за изкуствен сняг.
По-малко изкусните скиори могат да се спускат по 6-километровата "зелена" писта.
На разположение на любителите на зимните спортове е модерен 4-седалков лифт с капацитет 2000 души на час. С него разстоянието от Чепеларе до връх Мечи чал (от 2700 м) се изминава за 9 минути.

Още за възможностите за спорт и отдих в родопската перла - на www.chepelare.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google