Забележителности Обителта под скалите

balgari.bg

Обителта под скалите

Патриаршеският манастир "Света Троица" се намира в подножието на Арбанашката планина, на шест километра северно от Велико Търново.
Надпис, открит в основите на олтара на старата църква, свидетелства, че обителта е градена през 1070 година.
По времето, когато на българския трон седи цар Иван Александър, в манастира се заражда Търновската книжовната школа. Тук се обучават монаси, превеждат се и се преписват богослужебни книги. През 1376 г. монахът Евтимий е избран за патриарх в Търново, затова обителта се нарича Патриаршеска.
Близо до "Света Троица" има кладенче с бистра студена вода, известно като Шишманово кладенче, тъй като било направено по желанието на царя.
След падането на България под османската власт повечето български манастири били опожарени и разграбени. Тази участ не подминала и Патриаршеския.
През Възраждането манастирът е изграден отново, това става в средата на деветнайсети век.
Престолът в храма "Света Троица" е стар езически жертвеник, пренесен от Никополис ад Иструм. В основите на една от църковните колони, където са окачени камбаните, е положен римски пограничен камък, донесен от село Хотница.
Църквата е строена от Кольо Фичето през 1846-1847 г., зографисана е от Захари Христович от Самоков.
През 1913 г. земетресение разрушава манастирските сгради. Впоследствие те са възстановени. Видът на храма - както е издигнат от Кольо Фичето, не е запазен днес, тъй като са добавени куполи, забранени за православните църкви по онова време.
По фасадата на храма има слепи арки оформени с червени тухли, напомнящи несебърските църкви. Откъм запад има открит притвор, носен от четири колони с аркада, където са разположени няколко различни по големина камбани и клепало.
"Света Троица" отвътре измазана в бяло. Патронната й икона - както и при другите храмове из Търновската Света гора - е не до Богородица отляво на царските двери, а отдясно, до Исус. Светата Троица от Патриаршеския манастир край Търново изобразява Бог отец, Бог син и Светия дух, извисени в небесата, а под тях, на земята - Богородица, на която слагат царска корона.
След 1948 г. манастирът става девически. 

Всичко за светата обител - на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google