Забележителности Едно от многото

balgari.bg

Едно от многото

Едно от многото райски кътчета на България - сбрали в себе си история, култура и дух, е Килифаревският манастир "Рождество Богородично".
Той се намира на 2 километра на градчето Килифарево, което отстои на 12 километра от старата столица. Манастирският комплекс се издига високо над десния бряг на река Белица.
Килифаревският манастир датира от времето на цар Йоан Александър. Около 1348-1350 г. Теодосий Търновски постоява над сегашния манастир голяма обител. Като последовател на Григорий Синаит Теодосий търсел усамотено място, удобно за молитви и съзерцания. Така открил красивия кът над Кефаларево (дн. Килифарево) заедно със сподвижника си св. Ромил Бдински.
Светата обител скоро се превръща във важен книжовен център на Търновското царство. В манастира се пишат книги, превеждат се жития на български, гръцки и сръбски светци, богослужебни книги, византийски хроники, съставят се сборници. Така възниква известната в българската книгопис Килифаревска школа, чиито книги и преводи достигат по-късно до Русия и Сърбия. Към 1360 г. броят на монасите и книжовниците надхвърлял 460 души. Сред тях бил и бъдещият български патриарх Евтимий.
Турците опожаряват обителта през 1393 година. Манастирът задълго остава необитаем. Едва през 1718 година в подножието на стария манастир издигат днешният Килифаревски манастир. Тогава е построена и изографисана църквата "Рождество Богородично". Отново част от манастира е разрушена по време на кърджалийските безредици в края на XVIII век, но скоро след това е възобновен.
През 1840 година уста Кольо Фичето гради тук трета църква - днешната просторна еднокорабна и еднокуполна църква "Свети Димитър". Външните й стени са украсени с множество двустъпални слети аркирани ниши, а на многостенен барабан се издига пирамидален купол. Стенописи от далечната 1718 година все още са запазени тук.
Западната и северната стена на старата църква "Рождество Богородично" са съборени и тя е приспособена за параклис, посветен на свети Теодосий Търновски. Запазен до днес е старият дърворезбен иконостас от 1843 г., изработен от тревненски зографи. По-късно бил изграден и втори параклис, посветен на Иван Рилски. Трите помещения са обединени под общ покрив, даващ облика на днешната църква "Св. Димитър". Жилищните сгради са построени през 1849 година.
Днес манастирът посреща и туристи, желаещи да отдъхнат от суетата на големия град и да се потопят в духовната история на този край.

Източник: www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google