Забележителности Храмът с трагична слава

balgari.bg

Храмът с трагична слава

Катедралният храм "Света Неделя" се намира на едноименен площад в центъра на София.
През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и "Свети Крал", тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II (1282-1321). Вероятно първоначалната църква е била построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове, е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция. В този си вид храмът просъществувал чак до средата на XIX в.
В началото на 50-те години на XIX в. Софийската митрополия и Софийската градска църковна община решават да изградят нов катедрален храм. На 7 май 1856 г. започва градежът на трикорабна базилика с дължина 35.5 метра и ширина 19 метра. През есента на 1863 г. строежът е завършен. Украсяването на храма продължава няколко години, това забавя освещаването му. От 1863 до 1865 г. резбарят Антон Станишев изработва иконостаса. Част от иконите изписва големият живописец Станислав Доспевски. Освещаването на храма се извършва на 11 май 1867 година.
При временното руско управление (1877-1879) княз А. М. Дондуков-Корсаков подарява на храма комплект от осем камбани. Малките камбанарии се оказват непригодни за тях и през 1879 г. се изгражда нова камбанария в южната част на храмовия двор.
В края на XIX век във връзка с мащабните градоустройствени промени в центъра на столицата църковното настоятелство решава да придаде по-представителен външен вид на храма. Проектирането е възложено на архитект Никола Лазаров. За три години е извършено грандиозно преустройство. От западната страна на храма изграждат голяма камбанария. Свалени са трите купола и покривът, на тяхно място са поставени пет нови купола - един голям централен и четири по-малки. Всички храмови стени са облицовани с тухлена зидария. Изградени са широки стълбища откъм север, запад и юг.
Църквата е разрушена на 16 април 1925 г. при атентата по време на опелото на генерал Константин Георгиев. Убити са над 200 души, ранените са над 500. След този терористичен акт църковното настоятелство възлага отново на архитект Лазаров възобновяването на храма. Ремонтът започва през юни 1927 г. До пролетта на 1933 г. е изграден почти нов, огромен централнокуполен храм с дължина 30 метра, широк 15.50 метра, с височина заедно с купола - 31 метра. В храма е върнат оцелелият след взрива двуредов позлатен иконостас. Олтарната част на новия храм е разширена.
В "Света Неделя" има три олтара, централният е в чест на великомъченицата, чието име храмът носи, северният е в чест на св. архангел Михаил, а южният - на св. първомъченик и архидякон Стефан. Пред този южен престол е поставена раклата с мощите на св. Стефан Милутин. В близост до нея се намира дърворезбеният архиерейски трон, изработен от Иван Травницки.
Под купола на новоизрадената камбанария са окачени 11 камбани - 8-те, подарени от княз Дондуков-Корсаков през 1879 г., две, изработени в Сърбия, и една, отлята в България.
Храмът е осветен отново на 7 април 1933 г. Стенописан е от 1971 до 1973 г. от художествен екип с ръководител Николай Ростовцев.
През 2002 г. в камбанарията е монтирано устройство за автоматично биене на камбаните.

Още за "Света Неделя" - на synpress-classic.dveri.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google