Забележителности Родопската перла

balgari.bg

Родопската перла

Момчиловци се намира в Средните Родопи на 1050 м надморска височина.
Археологически находки сочат, че землището на селото е обитавано от траките още в края на бронзовата епоха (1000 години пр. н. е.). Монети, керамика и сечива от този период се съхраняват в музея тук.
След османското нашествие тук се заселват юруци, но през през осемнайсети-деветнайсети век земите им са изкупени от българското население.
Смята се, че сегашното село е създадено от избягали от насилствено помохамеданчване райковци.
Момчиловци носи името на Момчил юнак, защитник на местното население от османците. Крепостта на Момчил юнак се намира недалеч от селото в местността Подвис, до която води древният път Друмът.
През 1836 година в селото е изградена църквата "Св. св. Константин и Елена". В околността на селото са построени и 24 параклиса.
През 1883 година художникът Иван Мърквичка и историкът Вацлав Добруски - учители в Пловдивската гимназия, заедно с ученика си Васил Дечов от Чепеларе посещават Момчиловци. Мърквичка рисува известната си картина "Сватба в Момчиловци" именно повлиян от живописния бит на хората тук.
До 1912 година границата между България и Османската империя минава по билото на Роженския дял на Родопите, на около 7-8 км северно от Момчиловци, което по това време е на османска територия.
В границите на България селото е след Балканската война. През 1934 година по настояване на краеведа Васил Дечов името на селището - Горно Дерекьой, е сменено.
Днес Момчиловци е модерно място за туризъм, близо е до ски-центровете Пампорово (12 км) и Чепеларе (13 км), от селото тръгват туристически пътеки, които водят до историческите местности Момина вода, Рожен, Хайдушки поляни, до хижите Момчил юнак и Преспа, до върховете Момина вода, Преспа, до Националната астрономическа обсерваторията на Рожен.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google