Забележителности В сянката на времето

balgari.bg

В сянката на времето

Ротондата "Свети Георги Победоносец" в София се намира във вътрешния двор между сградите на хотел "Шератон" и Президентството. Тя е най-старата запазена сграда в града, построена е по времето, когато тук е бил император Константин Велики.
Храмът е част от по-голям археологически комплекс. Зад апсидата се намират част от някогашна римска улица (със запазена канализация), основите на голяма трикорабна базилика, вероятно обществена сграда, и на по-малки сгради, едната от които - с римска отоплителна система "хипокауст".
Специалистите определят "Свети Георги" като една от най-красивите постройки в т. нар. Константинов квартал на Сердика-Средец, където е бил дворецът на император Константин, а по-късно - и на севастократор Калоян. Предполага се, че именно тук са се състояли някои от важните заседания на Сердикийксият вселенски събор.
Ротондата е изградена от червени печени тухли, представлява централно куполно помещение с кръгъл план върху квадратна основа с полукръгли ниши в ъглите. Куполът й се издига на 13.70 м от пода. През хилядолетното си съществуване е била е използвана като обществена, култова и дори представителна жилищна сграда.
В "Свети Георги" са запазени фрагменти от пет слоя стенописи. Най-старият е от четвърти век и представлява растителни мотиви, вторият са изображения на ангели от десети век, третият - от XI-XII век (фрески, изобразяващи Възнесението, Успение Богородично и др.). Четвъртият стенописен слой е от четиринайсето столетие и е ктиторския портрет на епископ, а петият - орнаментален, е от времето, коагто сградата е била джамия.
Образа на ангела с човешко лице от десети век специалистите смятат за по-голямо постижение на средновековната живопис от много по-късните творби в Боянската църква и Италиански проторенесанс.
В ротондата "Свети Георги" са се съхранявали мощите на небесния покровител на България - свети Иван Рилски, които според преданието са излекували византийския император Мануил Комнин. Те са отмъкнати от унгарците в 1183 г., по времето на крал Бела III, когато съюзените войски на сърби и маджари нахлуват в Средец, разрушават и разграбват града. След кратко пребиваване в столицата Естергом, където католическият епископ онемял, след като се отнесъл непристойно с тях, мощите са върнати в България през 1187 г. Почивали са тук още веднъж - когато са били тържествено пренасяни от Търновград към Рилския манастир през 1469 г.
Първоначално тук е погребан и сръбският крал-светец Стефан Милутин, чиито мощи по-късно са пренесени в църквата Свети крал (днешната катедрала "Света Неделя").
Към средата на деветнайсети век ротондата е изоставена от турците, на които служи като джамия, и не след дълго българите отново връщат старото й предназначение на православен храм.
Първите проучвания в ротондата "Свети Георги" са направени от проф. Богдан Филов през 1915 г., 1921 г. и 1932 г., а през 1933-та той публукува изследването си.
В края на 80-те години на ХХ в. е завършена цялостната реставрация и консервация на църквата и тя добива днешния си максимално близък до късноантичния и средновековен първообраз вид.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google