Забележителности Живот и смърт в древни картини

balgari.bg

Живот и смърт в древни картини

Тракийската гробница в Казанлък е част от голям некропол, разположен близо до древната столица на Одриското царство Севтополис. Датира от края на IV в. пр. Хр. - началото на III в. пр. Хр. През 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство. В могилата е погребан тракийският владетел Ройгос.
Гробницата е открита през 1944 година от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък.
Подобни куполни гробници има в Тракия, Южна Русия и Мала Азия.
Корпусът на гробницата се състои от гробна камера с камбановиден купол и коридор към нея. Гробницата е покрита от каменна "риза", от която отделят два успоредни зида, оформящи правоъгълно преддверие 2.60 на 1.84 метра. Гробницата е изградена от тухли с правоъгълна и трапецовидна форма, слепени със сме от вар и пясък.
В гробната камера са открити останки на мъж и жена, в коридора пред камерата има кости на кон. В могилния насип са открити керамични и обредни съдове, части от златни украшения. Някои от предметити като златните копченца и глинените розетки са образец на високоразвито ювелирно изкуство. Намерена е и прецизно изработена каничка от тънък сребърен лист. Нейната шийка е украсена с позлатен пояс от фино гравирани лаврови листа.
Световната си известност обаче гробницата дължи на уникалните фрески в коридора и куполното помещение. Те са сред най-добре запазените антични стенописи от ранноелинистическата епоха. На площ от 40 квадратни метра живописни картини "разказват" за земния, военния и задгробния живот на тракийския вожд, положен тук.
В куполното помещение (същинската гробна камера) върху широк фриз е разгърната обширна многофигурна композиция, изобразяваща погребално угощение.
В центъра на главния фриз в купола, срещу ниския правоъгълен вход, са изобразени мъж и жена, седнали край масичка с храна. Около главните фигури са изобразени още много жени и мъже. Някои от тях са прислужници, ратаи, коняри, музиканти. Значително по-високата фигура с поднос с нарове вероятно е Богиня - майка, посрещаща починалите в подземното царство.
През 1946 г. гробницата е била вградена в специална защитна постройка, която през 1960 г. е преустроена. През 1961 г. е снабдена с климатична система, която да осигури необходимите условия за съхранение на стенописите.
Достъпът до оригиналната Казанлъшката гробница е ограничен. Мое да се посети обаче е изградената в близост гробница - копие, построена по проект на архитект Младен Панчев.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google