Забележителности Символът на Пловдив

balgari.bg

Символът на Пловдив

Античният театър, е построен римския император Траян през II в. Театърът е изграден в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе и е бил сред най-значимите обществени сгради на древен Тримонциум.
Зрителната му част (театронът) е амфитеатрален и разделен на два ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор, разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. Двата ранга са разделени с широка хоризонтална пътека. Откъм сцената се е издигала двуетажна постройка (скене) със странични крила.
На мястото са открити надписи и статуи, сега включени във възстановения вид на археологическия паметник.
Античният театър е побирал 5 до 7 хиляди зрители. Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което са останали 20 от общо 28 реда на амфитеатралния театрон, а скенето се е срутило. Въпреки това Античния в Пловдив е един от най-добре запазените древни театри в света.
Старината е разкрита при разкопки в началото на 70-те години на двайсети век.
Включен в границите на архитектурния резерват "Старинен Пловдив", днес театърът се вписва в неговия ансамбъл и е най-емблематичният паметник на културно-историческата приемственост на Трихълмието.
С неповторимата си атмосфера Античният е сцена, на която кипи и съвременният културен живот на Пловдив.

Още - на http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google