Забележителности Възроденият шедьовър

balgari.bg

Възроденият шедьовър

На великотърновската Самоводска чаршия, в новата махала, оформила се в средата на XIX в., се издига една от най-хубавите и големи възрожденски сгради в старата столица - ханът на Хаджи Николи.
Сградата е построена по поръчка на известния търговец и активен участник в борбата за църковна независимост Хаджи Николи. Проектите и изпълнението на хана са дело на майстор Кольо Фичето. Годината е 1858 г.
Ханът на Хаджи Николи се намира на две улици. От едната страна е на три етажа, а от другата (северната) - на един. Зданието се състои от две успоредни постройки. От юг на нивото на улицата има друга, самостоятелна сграда на един етаж, строена по-късно. Зад нея следва малък вътрешен двор. На висок скалист хълм е облегната същинската част от хана, третият етаж, който излиза на главната улица.
С построяването на тази сграда Кольо Фичето създава изключителен архитектуерн паметник. Този сторителен шедьовър оформя възрожденската част на града. Фасадата е раздвижена с открити галерии и кръстати сводове на двата горни етажа. Тези галерии архитектурно са оформени чрез каменни колони, свързани с арки. Подът на откритите галерии на всеки етаж е леко издаден и образува вълнообразна линия от балкончета, оформени между колонките в галерията. Откртите аркадни коридори пред стаите на двата горни етажа, украсени с извити железни парапети, създават ажурна фасада на Николи хан, която привлича погледа.
Сградата е използвана за склад за стоки, внасяни от Западна Европа и Близкия изток, по-късно тук е имало фабрика за преработка на тютюн. В част от помещенията са били настанени работилници на търновски занаятчии до национализирането на хана през 1947 г. През 1970 г. в хана е подредена експозицията на Музея на Възраждането.
В навечерието на празника на Велико Търново - 22 март 2010 година, възобновеният архитектурен шедьовър отново отвори врати след близо две десетилетия.
През 2006 г. ханът на Хаджи Николи е купен от Едмънт Бек, който заедно със своя български съдружник Любомир Марков реставрира сградата. По специални технологии са възстановени прочутите пясъчни колони и архитектурните орнаменти.
Тук сега се помещава енотечен комплекс със зала за дегустации на вина, артгалерия и музейна експозиция.

От veliko-tarnovo.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google