Забележителности Два пъти възкръсва света обител

balgari.bg

Два пъти възкръсва света обител

Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" се намира в подножието на връх Китка (1118 м н. в.) в невисоката планина Черна гора, на 16 км от Брезник. Известен е и като Църногорски манастир.
Първоначално обителта се е намирала в местността Китка в подножието на връх Тумба (1129 м). Най-старите манастирски постройки са датирани около ХІ-ХІІ век. От това време са запазени останки от правоъгълно монашеско крило на манастира и на правоъгълна защитна кула.
След османското нашествие манастирът става средище на обществения живот на българите от Брезнишко, Софийско и Радомирско. Ежегодно край стените на манастира е ставало тържище. В средата на ХVІІІ век обаче пиротските османлии започват да гледат на пазарището като на конкурент, засенчващ прохождащия Пиротски панаир. Инсценирано е сбиване по време на един от храмовите празници на манастира, убит е един османлия. Следва клане и опожаряване. Огънят унищожава манастирската библиотека, където са се съхранявали ценни църковнославянски книги.
Черногорският манастир запустява. Връщат го към живота хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира. Манастирът е съграден отново край извора, през 1814 година е завършена и църквата, която е издигната върху основите на стар храм.
През Възраждането Софийския митрополит ръкополага в Гигинския манастир свещениците на цялата околия, а в килийното училище при обителта децата от близките села учат четмо и писмо.
През 1937 г. манастирът остава без монаси и за кратко го управляват свещеници от околните села. След 1944-та е превърнат в концлагер, по-късно става дом за отдих и пионерски лагер.
Когато през 1956 г. Гигинският манастир е обявен за архитектурен паметник, той вече е руина, използвана за... обор.
През 1998 г. в изоставените сгради отново се заселват монаси, които възраждат обителта. Започва възстановяването на стопанството и връщането на имотите. Изградени са водопровод и парно отопление, облагороден е целебният извор.
В началото на май 2007 г. с молебен е направена първата копка за възобновяване на манастира.
Днес Гигинският манастир е действащ мъжки манастир, тук служи на Бога и хората отец Никанор, който смени "бялата якичка" на финансов брокер с тъмните одежди на монаха.

Интервю с отец Никанор публикува www.pravoslavieto.com

Още за манастира - на www.bulgarianmonastery.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google