Забележителности Чудотворец край София

balgari.bg

Чудотворец край София

Един от най-старите манастири край София, на около седем километра североизточно от столицата, е Обрадовският "Свети Великомъченик Мина".
Според преданието светата обител е основана по римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, много манастирски сгради и духовно училище.
През средновековието "Свети Мина" е част от Софийската Мала Света Гора - "пръстен" от манастири около днешната ни столица. Кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличават следите на обителта, но споменът за манастира остава в легендите.
През 1927 г. жителите на село Обрадовци забелязват останките от стари зидове, а баба Бона от село Григорево, която е открила над 100 унищожени църкви и манастири, им показва мястото, където са се намирали основите на стара църква и олтарна абсида, до която било аязмото с лековита вода.
При разкопаването са открити части от кръст и кандилница, които се съхраняват в Църковноисторическия музей.
Християните започват да събират средства за възстановяване на манастира и през 1942 г. са положени основите на сегашния храм, който е осветен три години по-късно. Издигнати са и няколко параклиса, а в олтара на посветения на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, е вградено аязмото.
Храмовият празник на обителта е на 11 ноември, когато Църквата почита паметта на великомъченик Мина.
Светецът приел мъченическа смърт заради Христовата си вяра, мощите му почиват в храм в родния му град Александрия, Египет.
На светеца - мъченик, се молят хората най-често за щастие в семейството, свети Мина помага и за намиране на изгубени вещи.

Още за обителта - на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google