Забележителности Сребро с позлата

balgari.bg

Сребро с позлата

Най-голямото тракийско съкровище, открито в нашите земи, е Рогозенското.
То е намерено в село Рогозен, на 43 километра северно от Враца, през 1985 година.
Археологически проучвания на мястото, кдето излизат първите предмети, убеждава учените, че съкровището е заровено при извънредни обстоятелства и вероятно е разделено на няколко групи.
По някои от съдовете са гравирани надписи, от които узнаваме имената на тракийски владетели и на майсторите, изработили съдовете.
Върху шийките на 13 съда е изписано, че принадлежат на одриския владетел Котю І, царувал около 383-360 година преди Христа, и наследника му Керсеблепт (359-340). Друг надпис е пренесъл през векомете името на принц Саток, син на Ситалк.
Украсата на намерените предмети изобразява сцени от религията на древните траки и от гръцката митология, доказателство за силната връзка и културен обмен между древните елини и тракийските племена.
Върху сребърна каничка височина 11.5 сантиметра е изобразена крилата богиня в дълъг до петите хитон. Фигурата държи в двете си ръце по едно куче с обърната назад глава. Върху друга каничка - от сребро с позлата, е изобразена огледално босонога тракийска богиня, яхнала пантера, с лък и стрела в дясната ръка.
Върху фиала сребро с позлата е изобразена митологична сцена, на която дъщерята на аркадския цар Алей и жрицата Атина - Авге, опитва да се освободи от Херакъл, който държи дърпащата се девойка с дясната ръка.
Общият брой на предметите в Рогозенското съкровище е 165, от които 108 фиали, 54 кани, 2 чаши и 1 скифос. 131 от съдовете са с позлата. Общото тегло на предметите е 19.91 килограма.
Предполага се, че са били притежание на владетелски род. Находката е датирана от V в. пр. Хр. до 40-те години на IV в. пр. Хр.
Рогозенското съкровище може да се види в Историческия музей във Враца.

Още - на http://trakite.info

Видео може да гледате тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google