Забележителности Природа, вяра, древност

balgari.bg

Природа, вяра, древност

Дряновският манастир се намира в карстова местност в долината на река Дряновска, на 4 км от Дряново и на 24 - от Велико Търново.
Обителта е основана в края на дванайсети или началото на тринайсети век, първоначално се е намирала на около 2 км северно от сегашния комплекс. През четиринайсетото столетие манастирът е бил едно от главните средища на исихазма. В края на века е разрушен от османците, възобновен е по-късно на ново място - в местността Голям Свети Архангел. И този манастир обаче е разрушен.
За трети път Дряновският манастир бива изграден в края на седемнайсети век на мястото, където се намира и до днес. По това време са построени съборна църква и един по-малък храм - "Успение Богородично". Имало е и килийно училище. В манастира е пазен препис на Паисиевата история, направен през 1783- 1793 г.
През 40-те години на деветнайсети век, когато начело на светата обител e игумен Рафаил, започва обновяването на Дряновския манастир. Издигнати са жилищните постройки, през 1845 г. е завършен и новият храм.
Сегашния си облик манастирът придобива през 1880 г., когато е възстановен след опожаряването по време на Априското въстание. От стария комплекс е останал само храмът, и то не в първоначалния си вид. През 30-те години на двайсети век към западната стена на църквата е прилепена камбанария, а откъм северната - аркиран притвор.
В Дряновския манастир може да се види музейна колекция с експонати от всички исторически епохи, включително и находки от неолита, открити в близката пещера. В манастира е подредена и експозицията "Археология и Възраждане" на историческия музей на Дряново.
На 300 м западно от Дряновския манастир се намира пещерата Бачо Киро, обитавана още от средния и късния палеолит. Тя е първата благоустроена пещера в България.

Източник: www.bulgariamonasteries.com

Още - на www.dryanovo.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google