Забележителности История & еко

balgari.bg

История & еко

Село Лещен се намира на южните склонове на Западните Родопи, на 590 м надморска височина. На 15 км в североизточна посока е град Гоце Делчев, близо е и Ковачевица - на 7 км.
Първото, което посреща посетителя на Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевски архитектурен стил. Сред архитектурните паметници тук се откроява църквата "Света Параскева", датирана към 1836 г., и килийното училище. Стенописите в храма се отличават с едрия си щрих и ярките си цветове.
Поминъкът на хората тук бил дюлгерството, ковашкият занаят, добивът на златоносен пясък.
Днес Лещен е туристическа дестинация, привлекателна с възможностите за лов и риболов, за екотуризъм, балнеолечение в курорта Огняново (на 5 км), гъбарство и билкарство.
В селото има 15 реставрирани къщи, които приемат туристи. Къщите са възстановени във вида, в който са били през Възраждането, покривите им са от сечен камък, главната улица на Лещен е автентичната калдъръмена улица на едновремешното българско селище.
Наблизо са резерват "Тъмната гора", каньонът на река Канина, местността Синият вир, скалните образувания Козият камък и Черната скала.

Източник: http://razhodka.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google