Забележителности Чудотворна икона край старата столица сбъдва молитви

balgari.bg

Чудотворна икона край старата столица сбъдва молитви

Девическият манастир "Света Богородица" в Арбанаси е съграден още по времето на Втората българска държава. Когато през 1393 г. крепостта Царевец пада, в Арбанаси оцеляват само няколко къщи, сред които и този манастир.
През първите векове на османското владичество той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява след постоянните набези на кърджалиите. Все пак през 1680 г. местното население изгражда запазената и до днес нова манастирска църква. Тя се различаваща от внушителните храмове в други манастири - ниска и продълговата сграда (18 на 6 м), с две преддверия и обширен параклис, без външен блясък и камбанария. Изографисана е през 1704 г. от учителите Кръстьо, Цоньо и Георги. Скоро след това (1716 г.) троянският монах Данаил построява жилищните сгради и възобновява дейността на манастира. През 1762 г. църквата и параклисът са допълнително украсени със стенописи. Освен стенните рисунки са запазени и няколко икони, дело на тревненския майстор Захарий Стефанов и сина му Цоню. Камбанарията е нова и е построена над самия вход за манастира.
В едното преддверие се намира релефна обкована в сребро икона на Богородица. Част от обкова е добавен на по-късен етап с пари на местен търговец, чието дете според преданието е било изцелено след молитва пред иконата. Иконата е отпреди османското иго и се смята за чудотворна. Според преданието скоро след превземането на Царевец монахините изоставят светата обител и закопават иконата. Много години по-късно местно овчарче чува плач, идващ изпод земята, и намира светия лик.

Източник: www.bulgarianmonastery.com

За плачещата Богородица от Арбанаси прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google