Забележителности При входа за отвъдното

balgari.bg

При входа за отвъдното

Село Триград е разположено в Западните Родопи, недалеч от българо-гръцката граница, на 26 км южно от Девин и на около 40 км западно от Смолян. Намира се на 1240 м надморска височина.
Къщите на Триград са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви. През селото тече р. Триградска, на която се намира прочутото Триградско ждрело (на снимката).
В околностите на Триград има многобройни археологически свидетелства за древните корени на селището - пещерни жилища, тракийски некрополи.
В Триград са съхранени стародавни традиции. Днес те се представят пред туристите в автентичния си вид и привличат мнозина в красивото кътче. Тук може да се видят възстановени обичаите прогонване на змията/зимата, предсой, сределето, фестивалът "Орфически мистерии".
Селото е отправна точка на туристически маршрути, водещи до природни и исторически забележителности, като Ягодинската пещера, пещeрата Дяволското гърло и Триградското ждрело.
В Триградския карстов район има над 150 пещери, седем от тях са били обитавани в праисторическата епоха. По поречието на р. Триградска, по пътя Девин-Триград, на 1.5 километра от селото, е разположено величественото и впечатляващо с красотата си Триградско ждрело, обявено за защитена местност. То представлява дълбок пролом по течението на р. Триградска, чиито отвесни мраморни скали на места достигат височина 290 м. Варовитите скали на ждрелото са сред най-богатите местообитания на ендемични, редки и реликтни растителни видове в България. Тук гнездят скалната зидарка, някои видове хищни птици, кълвачи и др.
Сред феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера Дяволското гърло. Водите на р. Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 м (един от най-високите в Европа), и се появяват отново след 530 м като буен карстов извор. Легендата твърди, че нищо, влязло в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Според преданието оттук Орфей влязъл в подземното царство, за да спаси своята любима Евридика.
В землището на с. Триград се намират още Харамийската пещера, обитавана още от енеолита, днес - място за екстремен туризъм, и Ягодинската пещера, най-дългата в Родопите, прочута със своите сталактити, сталагмити и сталактони.
Защитена местност "Чаирите" се намира на 19 км източно от с.Триград. Тук са се запазили от квартернера шест причудливи естествени свлачищни езера, сред които е и феноменът Пияната гора.
Районът се характеризира с изключително разнообразна флора и фауна. Най-известен е родопският силивряк, рядък реликтен ендемит за Балканите, сравняван с митичната амброзия.
Триград предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка - конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, организират се походи с мотори, има възможности за скално катерене и делтапланеризъм. 

Източник: http://travel.pop.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google