Забележителности Новият Ерусалим

balgari.bg

Новият Ерусалим

Созопол е най-старият град на Черно море. Първото селище тук възниква в края на IV-III хилядолетие преди Христа. Проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. В залива са открити каменни котви и щокове, датиращи от II-I хил. преди Христа. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.
Още през XIII-XII в. пр. Хр. траките изграждат от ломен камък без спойка отбранителна линия, състояща се от крепости, по върховете на рида около Созопол, като Атия, Бакърлъка, Лободово кале. По височините на Меден рид и хълмовете около крайбрежието са разположени множество могили - следи от погребалните ритуали на траките. В миналото общият им брой е бил около 1500.
През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основано елинското селище Аполония Понтика (от името на бог Аполон, закрилник на колониите). Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Търговското му влияние в Тракия се основава на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. преди Христа. Аполония Понтика се конкурира със създадена век по-късно мегарска колония Месемврия.
Котвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече още от края на VI в. пр. Хр. Богатият град се превръща в център на изкуствата. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония). В града се намирал голям храм на Аполон.
През 72 г. пр. Хр. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена - разрушена. Марк Лукул, който превзема Аполония, отнася със себе си известна статуя на Аполон от тукашното светилище и я поставя на Капитолия в Рим.
През IV в. градът отново е в подем, вече е известен с името Созополис - "град на спасението". Тогава Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий, около 511 година. Те са използвани и през следващите векове, като на много места са престроявани и доизграждани. Днес от защитните съоръжения са запазени фрагменти, достигащи височина до 3-4 метра.
През Средновековието - 812 г. - при Крум Созопол влиза за кратко в пределите на българската държава.
Созопол и Несебър падат под турско владичество през 1459 година - 6 години след падането на Константинопол. В отбраната на града участват венециански и генуезки кораби.
През 1974 г. Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата. Като типично българска, градена от камък и дърво, созополската къща се родее с къщите от Странджанския регион.
Интересът към старините на Созопол датира още от средата на XIX век. Изследователите насочват усилията си предимно към проучване на некрополите. По-известните некрополи на античната Аполония Понтика са в Морската градина и местностите Харманите, Буджака и Калфата.
В града има четири църкви и 20 параклиса.
"Св. Богородица" от XV век е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. "Свети свети Кирил и Методий", еднокорабна едноапсидна постройка с полуцилиндрично засводяване, е така наречената Бежанска църква - на тракийските преселници от 20-те години на двайсети век. През 60-те църквата става музей, а по-късно - сцена на Празниците на културата "Аполония". Днес храмът се реставрира, за да приеме откритите наскоро мощи на свети Йоан Кръстител, които археолози намериха при проучвания на манастирски комплекс на остров Свети Иван.
В Созопол има две две действащи църкви: енорийската "Св. Георги" (трикорабна псевдобазилика, издигната в началото на XIX век) и храма, посветен на покровителя на града - "Св. Зосим" (еднокорабна едноапсидна каменна църква, изградена през 1857 г.).

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с проф. Казимир Попконстантинов, откривателя на мощите на Предтечата, прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google