Забележителности Тракийският Мачу Пикчу

balgari.bg

Тракийският Мачу Пикчу

Кози грамади е тракийски архитектурен комплекс от V-IV век преди Христа, разположен на площ от близо 8 дка.
Намира се в Средна гора, на 20 км северно от могилите край хисарското село Старосел, открит е през 2005-а.
Комплексът включва няколко монументални сгради, опасани с крепостна стена в квадров градеж. Централната постройка е резиденция на владетел. Археолозите с ръководител д-р Иван Христов от НИМ намират тук монети, сечени от тракийските царе Терес II, Котис I и Аматок, както и двойна брадва (лабрис), символ на царската власт у траките.
Вече са проучени две кули от цитаделата, запазени на височина до 2 метра, бастион, скално светилище и древен храм без аналог в Югоизточна България.
Според д-р Христов, че резиденцията под върха е строена в периода 383-354 г. пр. Хр. В кулата до двореца е открито дъно от тасоска амфора за вино, костилки от маслини и пръстен печат. Тюрзисът е образец на самобитна тракийска култура, но се долавя и гръцко влияние. Прекрасните климатични условия под Кози грамади са привлекли тук предците ни, смятат учени. Дворецът е бил висок около пет метра, кулата - шест. От нея се разкрива уникална гледка към долината.
Царската резиденция е изградена от каменни блокове, някои от които достигат тежест половин тон и дължина 1.5 м. Фасадата напомня на храм с йонийска входна рамка, каквато през класическата и ранноелинистичната са имали постройки с култово предназначение. Близо до кулата на двореца е намерен огромен скален къс с издълбани стълби и трон като в дворцовата зала, недокоснат от времето. Откритите тук 30 цели плочи и 400 монети доказват според археолозите, че това е мястото на дълго търсената столица на одрисите.
Учените смятат, че връх Кози грамади (1361 м) е бил голямо тракийско светилище.

Още за уникалния паметник - на www.trud.bg и http://paper.standartnews.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google