Забележителности Уникален стенопис свързва България и Ирландия

balgari.bg

Уникален стенопис свързва България и Ирландия

На 2 километра от град Мъглиж се намира манастирът "Свети Никола". Възникването на обителта се датира през XV век. Предания обаче разказват, че цар Калоян дарил средства за изграждането му през 1197 г., след разгрома на латините край днешен Мъглиж.
В манастира е имало килийно училище (немският пътешественик Стефан Герлах посещава обителта през 1575 г. и свидетелства за това в своя пътепис). В Четвероевангелие от 1572 г. е документиран погром над манастира. През 1623 г. еничарският водач Склав избива братята в обителта - йеромонах Гервасий, и монасите Атанас, Богослов и Стефан. В другото Четвероевангелие пише, че манастирът е възстановен през 1684 и 1689 г.
През 1824 г. Захарий Княжески дарява 40 сандъка руски книги на светата обител. През 1870 г. килийното училище тук се превръща в прогимназия. След разгрома на Велчовата завера през 1836 г. в манастира е заточен бунтовният отец Сергий, игумен на Плаковския манастир.
През 30-те години на деветнайсети век започва обновлението на манастирските сгради. През 1834 г. е завършена новата църква.Тя е трикорабна псевдобазилика, съградена с ломен камък.
Легендарният поп Харитон пребивава в манастира от 1866 до 1870 г. Няколко пъти тук е бил и Васил Левски. По време на Руско-турската освободителна война турците отново разграбват и опожаряват манастира. Огромната му библиотека е погълната от огъня.
През 1879 г. местното население възстановява своя манастир.
Уникален стенопис в планинската обител свързва България и Ирландия. Тук са изографисани ликовете на свети Патрик и на Кирил и Методий. Ирландският светец, живял през 4 четвърти век, разпространил християнството сред скандинавските народи. Четири века по-късно Солунските братя дали на славянството старобългарската азбука и разпространявали Божието слово. Така и тримата свети мъже са записали имената си в историята на европейската цивилизация.
За последно храмът е зографисван през 1909 година от Пеньо Ганин от Казанлък, куриер на Васил Левски. 
Днес манастирът е женски.
 
Източници: www.dveri.bg и www.bg-guesthouse.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google