Забележителности Исус от Добърско

balgari.bg

Исус от Добърско

На 17 километра от Банско се намира село Добърско. То привлича любителите на мистиката със стенописите в храма "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат".
В трикорабната базилика, събрала ликовете на над 460 библейски и местни персонажи, няма и сантиметър стена, който да не е изографисан. Само тук, в църквата на Добърско, и на Атон свети Георги и свети Димитър не яхат коне, както сме свикнали да ги виждаме. Образите на светци тук са 30, докато в повечето храмове са 4-5.
На един от стенописите Исус е изобразен седнал в нещо, което прилича на високотехнологичен летателен апарат. С негова помощ Божият син се издига над земята, а под нозете му се виждат очертанията на атмосферата и стратосферата. Учени допускат, че в основата на тази необичайна художествена трактовка стои среща на местните жители с обитатели на друга планета. Стенописите изглеждат, сякаш са рисувани неотдавна, макар реставрация да не им е правена.
В идеално състояние е и другата уникална икона, която свързва библейската легенда с космически сюжети. На нея Христос слиза в ада и възкресява мъртвите. Той поема към повърхността в космическа капсула, подобна на тази, с която астронавтите се връщат на Земята.
Църквата е построена през 1614 г. Надпис на плочата, вкопана в пода пред олтара, свидетелства, че първият храм тук е от 1122-ра. Предание твърди, че първите заселници са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. След поражението те се насочват към Рилския манастир, но по пътя ги застига люта зима и мнозина остават на мястото на сегашното село Добърско. Те намират изцеление в лечебната вода, която извира в двора на средновековната черква.

Източници:"Стандарт"�и�www.pravoslavieto.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google