Забележителности Вяра и жива вода ведно

balgari.bg

Вяра и жива вода ведно

Клисурският манастир "Свети Свети Кирил и Методий" е действащ манастир във Видинска епархия. Намира се в Монтанска област, в близост със село Цветкова бара (между градовете Берковица и Вършец).
Манастирът е основан през тринайсети век. По време на османското робство е разрушаван неведнъж. През 1862 г. светата обител е опожарена от берковския паша Юсуф бей на празника на Светите братя Кирил и Методий, а богомолците и монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил манастирът е възобновен през 1869 г. от първия ктитор - Александър Дамянов (йеромонах Антим). Най-напред той построява магерницата, а след това - параклиса "Свети Никола" и Аязмото. От 1887 до 1890 г. е съградена и църквата "Св. равноапостоли Кирил и Методий", осветена от Видинския митрополит през 1891 г.
Тя е трикорабна, триапсидна, кръстокуполна сграда с един Тя е купол върху осемстенен барабан. Има открит притвор, от двете страни на който са разположени високи камбанарии. Иконостасът е дело на майстор Стойчо Фандъков, а иконите са рисувани от Никола Образописов през деветнайсети век. През 1937 г. църквата е изографисана от известните български живописци Господин Желязков и проф. Георги Богданов.
В Клисурския манастир се съхраняват стари икони, книги, църковна утвар и мощи на светци.
Клисурският манастир е четвъртият по големина у нас. Храмовият му празник е на 11 май. От месец май 2007 година в манастира се заселват 6 монахини, българки от Вардарска Македония.
През 2000 г. в аязмото на Клисурския манастир е открита т. нар. "жива вода", която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.

Как да стигнете до Клисурския манастир, вижте на www.bulgarianmonastery.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google