Журналистика Голям пловдивски журналист и издател тъне в забвение

balgari.bg

Голям пловдивски журналист и издател тъне в забвение

Ангел Семерджиев се ражда на 22 юни 1861 година в Батак.
Като по чудо юношата оцелява при кървавото потушаване на въстанието през 1876 г. След Освобождението Семерджиев се установява в Пловдив. Съсобственик, по-късно - и собственик е на печатница "Напредък", където се печата знаменитият вестник "Борба" на Захарий Стоянов. Тук е отпечатан и уставът на Българския таен централен революционен комитет, а самият Ангел Семерджиев е активен участник в подготовката на Съединението на България, агент и куриер на оглавявания от Захари Стонов комитет, дори попада в ареста заради бунтовната си дейност. 
В Сръбско-българската война Семерджиев участва като доброволец.
Основава вестник "Пловдив" и е негов директор и редактор през 1886 г., изданието съществува 22 години и се утвърждава като пример за умерен тон и авторитетна журналистика.
Семерджиев е голям привърженик на инициативата за Пловдивското изложение, при откриването му е натоварен със задачата да приветства княз Фердинанд от името на пловдивското гражданство. 
В продължение на два месеца през 1893-та издателят изпълнява функциите на кмет на Пловдив като председател на градската тричленна комисия. Именно през тезидва месеца започва озеленяването на Бунарджика. За общински съветник и народен представител Ангел Семерджиев е избиран нееднократно, активист е на народнолибералната партия на Стефан Стамболов.
Макар близките му да загиват под руините на разбунтувалия се Батак, Ангел Семерджиев не таи желание за мъст - напротив, подкрепя идеята за помощ на семействата на загиналите и ранени турски войници в Гръцко-турската война, с което си навлича гнева на политическите си противници.
Сам той подпомага сираците Ангел Станков - по-късно председател на адвокатската колегия в Пловдив, както и Коста Стефанов, преподавател по английски език в Софийския университет.
Съгражданите на Ангел Семерджиев са потресени от ранната му смърт. Издателят и журналист умира едва 45-годишен през 1907-а. Пловдив издига паметник на видния общественик и издател.

Още за отбелязването на двете юбилейни дати вижте тук
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови