Журналистика В горещата точка

balgari.bg

В горещата точка

Журналистката Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София. До 9-годишна възраст живее в Брюксел, където баща й е дипломат. Завършва телевизионна журналистика в Москва.
Работи като репортер в БНТ, за предаването "Панорама", водеща е на "Екип 4".
Елена Йончева е автор на над двайсет документални филма, за чието заснемане пътува по целия свят. Сред лентите са "Сараево", "Албания днес", "Украйна - кой контролира ядреното копче?", "Израел - мир в умовете, война в сърцата", "Чеченският случай", "Война по време на примирие" (за положението в Боснапрез 1995-а), "Белите вълци" (за наемниците и доброволците, воюващи в диверсионното подразделение на Сръбската армия в Босна 1995), "Терор" (отново за Чечня), "Добре дошли в Афганистан", "Анатомия на страха" (за събитията в Алжир), "Десет дни в Косово" (за ситуацията в Косово непосредствено преди влизането на международните сили, както и събитията в областта непосредствено след разполагането на КЕЙФОР), "Заедно" (за живота на ромската общност в Лом), "Ирак - мисия Ашраф" (за дейността на българския контигент в база "Ашраф") и др.
Сред най-опасните и екзотични кътчета, посетени от репортерката, са Венецуела, Колумбия, Сомалия, Северна Корея.
Елена Йончева е носител на Голямата награда на фестивала за документално кино "Златния рог" (1992), Награда на Пресгрупа "168 часа" за най-добър телевизионен репортер (1994), неколкократно става "Репортер на годината", Годишната награда на СБЖ. Филмът й "Сомалийски пирати" спечели бронзова "Златна ракла" за документално кино на телевизионния фестивал в Пловдив през 2009-а.
Авторка е и на документалната поредица "Общи граници" за БНТ.

Още за документалистката - на www.temanews.com
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови