Журналистика Най-четеният в Мрежата

balgari.bg

Най-четеният в Мрежата

Журналистът и преводач Димитри Иванов е роден на 1 януари 1932 г. в Асеновград. Учи във френския колеж в Пловдив. В началото на 50-те години следва френска и английска филология в Софийския университет, но е изключен като неблагонадежден и завършва Икономическия институт (днес УНСС).
Започва работа като преводач в Българската телеграфна агенция. През 1977 г. отива в Българската телевизия, а от 1978 г. става част от екипа на "Всяка неделя". През 70-те и 80-те години работи и като преводач, сред най-ценното световно наследство, което Димитри Иванов дарява на българския читател, са "Нежна е нощта" на Фитцджерал, "Старецът и морето" на Хемингуей, "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг и много други романи и разкази.
Журналистическият късмет каца на рамото на Джимо, както го наричат приятелите, на три пъти. Той пръв в българския тв ефир говори за убийството на Кенеди - годината е 1963-а, той работи за БТА, когато от телевизията мусе обаждат и искат да представи на живо новината за смъртта на американския президент. Тогава Димитри Иванов за първи път застава пред камера. Телевизията е толкова младо явление в живота на българина, та дори той - журналист международник, няма приемник у дома си.
За втори път Джимо е пръв в ефир с вестта за кацането на "Аполо" на Луната. Тогава - през 1969-а, Димитри Иванов превежда на живо зад кадър, докато в телевизията получават картина от "малката голяма стъпка" на Нийл Армстронг.
През 1986 г. отново Димитри пръв съобщава в новините на "Всяка неделя" за авария в атомната електроцентрала в Чернобил - цели пет дни преди да дойде официалната информация от Съветския съюз.
През 1977-1978-а Димитри Иванов прави за БТ предаването "Търсачи на силни усещания" - за първи път в роден ефир са показват екстремни преживявания, като скокове с парашут, водни ски, но "на босо", бънджи скокове. Следва проектът на Кеворкян "Информационен дневник" в неделните обедни часове, където Димитри Иванов прави външнополитическите новини.
По-късно, когато стартира "Всяка неделя", той е част от екипа на предаването - отново с международни новини.
След 1989 г. Димитри Иванов за кратко е шеф на втори канал на БНТ - Ефир 2, и зам.-директор на телевизията. По-късно заедно с Тома Томов води седмичното предаване "Наблюдател". Правил е репортажи, документални филми и интервюта със световноизвестни политици, писатели и общественици.
В последните няколко години Димитри Иванов е колумнист във в. "Сега". Коментарите му - микс от художествена литература и публицистика, имат по 10-15 хиляди посещения, което го прави най-четеният автор на български език в Интернет.
През 2004-та Димитри Иванов обяви в коментарната си рубрика, че е имал връзки с тайните служби. През 2008 г. името му излиза в списък на агентите в медиите. По данни на Комисията по досиетата между 1960 и 1984 година той работи като агент на Второ и по-късно прехвърлен към Шесто управление на Държавна сигурност. Донос за него от далечната 1960-а го определя като "чужд на нашата съвременност елемент, пленен от всичко западно".
Вербуват го, защото има "неблагонадежден произход" - според терминологията на тоталитарната държава, тъй като е от богато семейство, и защото владее чужди езици.
Но през 1984 г. го изключват, защото не изпълнявал задачите си, като се оправдавал със служебна заетост - Джимо отказва да донася за колегите си в БТА и БНТ.
През 2002 г. Димитри Иванов е удостоен с орден "Стара планина" за заслуги в областта на журналистиката и по повод 70 години от рождението му. През 2004 г. получава приза "Черноризец Храбър" за цялостно творчество, а през 2008 г. на Mediamix - награда за цялостен принос в медиите.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови