Журналистика Емигрантска корона, от тръни

balgari.bg

Емигрантска корона, от тръни

alt

Стефан Груев е роден на 26 май 1922 година в София. Баща му Павел Груев е началник на кабинета на цар Борис III и след присъда от Народния съд през 1945 г. е екзекутиран. Майката, братът и сестрата на Стефан Груев са изселени в Добруджа, по това време той е в Женева. В продължение на десетилетия Груев остава в чужбина като политически емигрант.
Установява се в Париж, където през 1947-1948 г. издава емигрантския вестник "Български народ", а по-късно започва работа като репортер в списание "Пари Мач". Между 1957 и 1977 г. завежда бюрото на списанието в Ню Йорк. През 1963 година получава американско гражданство.
Стефан Груев е автор на осем книги на френски и английски език, три от които са преведени и на български - "Корона от тръни", издадена през 1991 година, която разказва за България в периода между 1918 и 1943 година, "Проектът Манхатън" (1967) и "Моята одисея", автобиография, излязла през 2002 година.
Като журналист Груев работи върху репортажи в областта на океанографията, на науките за Земята и за произхода на Вселената. Той е и първият българин, стъпил на Антарктида.
През 2002 г. по повод 80-годишнината му Стефан Груев е удостоен с орден "Мадарски конник" - I степен, за приноса си в популяризирането на българската култура и история. Съосновател е на Американския университет в Благоевград и е удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза".
Стефан Груев почина на 2 май 2006 г. в Ню Йорк.
Документалната лента на Атанас Киряков "И в рая има ад" е запечатала последната изповед на публициста. Снимките на филма приключват месец и половина преди Груев да си отиде от този свят.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още - на http://paper.standartnews.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови