Журналистика Разностранно перо

balgari.bg

Разностранно перо

altПетър Увалиев - Пиер Рув, се ражда на 12 януари 1915 г.
Седем години учи в Италианското училище в София, а после и в колежа "Свети Августин" в Пловдив. Завършва право и държавни науки в Софийски университет през 1936 г.
Увалиев владее английски, испански, италиански, френски, немски, старогръцки и латински език. Сътрудничи на изданията "Златорог", "Театър", "Изкуство и критика", "Свободен народ", "La parole Bulgare", "Слово", "Мир" и др.
Работи в Дирекцията по печата към Министерството на външните работи до 1947 г. През същата година започва работа като секретар на Българската легация в Лондон, но се отказва от дипломатическия пост и остава в британската столица като емигрант.
Поддържа връзка с изтъкнати кинотворци, като Карло Понти, М. Антониони, сценарист е на филмите "Милионерката" със София Лорен, "Чужденец у дома" с Дж. Мейсън и Джералдин Чаплин и др.
Публикува критически и теоретични текстове в английския печат. Автор на над 4500 емисии на културни теми на български и предавания на френски език.
Превежда на френски и италиански творби на Пенчо Славейков, Теодор Траянов, Елисавета Багряна, Николай Марангозов, Стоян Загорчинов и др.
Гостува като лектор на университети в САЩ, Франция, Италия и Мексико.
Удостоен е със "Златно перо" от Съюза на българските журналисти. Основава фондация "Увалиеви". Почетен доктор е на Софийски университет от 1992 г.
Умира на 11 ноември 1999 г. в Лондон, Великобритания.

От http://bg.wikipedia.org 

Още любопитни факти - на www.monitor.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови