Журналистика Неудобната: Работата на журналиста е да бие камбаната

balgari.bg

Неудобната: Работата на журналиста е да бие камбаната

altМаргарита Михнева е родена в София. През 1974 г. завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". След дипломирането си е разпределена като прокурор в Търговище, но не работи като юрист, а свързва живота си с малкия екран.
Младата Михнева се явява на конкурс в Българската телевизия за редактор-водещ на тогавашната Втора програма. Така попада в медиите и в продължение на двайсет години работи в предаванията на БТ "Труд, интереси, закон", "Актуална антена" и "Панорама".
Авторското й предаване "Конфликти" се излъчва в ефира на Би Ти Ви. В "Конфилкти", както преди това в "Актуална антена", Михнева търси отговори на въпроси, засягащи морала на управляващите, устоите на демокрацията, гражданското общество. Тя е сред първите, дръзнали да правят разследваща журналистика у нас. Уволнявана е 8 пъти, два от тях - лично от Тодор Живков. След 1989-а от БНТ я отстранява веднъж Хачо Бояджиев и веднъж Иван Попйорданов. В Нова и в Би Ти Ви топжурналистката също не остава дълго.
От 2000 г. Михнева работи в Канал 3, където води авторското си предаване "Неудобните".
В предаването на Нова тв "Горещо" първата дама на разследващата журналистика у нас сподели, че според нея публицистът е човек, който трябва "да бие камбаната" за обществените неуредици.
В продължение на 10 години Желязната лейди на журналистическото слово работи за "Таунус филм" и за Интернешънъл пресинститут в Австрия. Има много награди в чужбина и нито една в България.

Едно непримиримо интервю с "неудобната" Михнева помества вестник "Марица"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови