Журналистика Събеседник по призвание

balgari.bg

Събеседник по призвание

altКеворк Кеворкян е роден на 11 септември 1944 година. Завършва право в СУ "Климент Охридски", но свързва живота си с телевизията. В БТ работи като журналист, в продължение на четири години - от 1974-та до 1978-а, представя културните вести в новинарския блок "Информационен дневник".
Става водещ (заедно с Янчо Таков) на създаденото през 1979-а седмично магазинно предаване "Всяка неделя", чийто старт е даден на 7 януари в 17.30 ч.
Предаването е първо по рода си в нашия ефир, с уникална визия и концепция, неприлагана преди това в Българската телевизия.

То отваря пътя на десетки нови за България тв жанрове и формати, налага нов стил в екранното общуване. Предаването се характеризира с богата жанрова палитра - от тиражите на "Тото 2", излъчвани на живо, до репортажи и интервюта.
Разговорите на Кеворкян с личности от българския и световния интелектуален елит в рубриката "Събеседник по желание" превръщат "Всяка неделя" в културна институция. Негов пръв събеседник е Никола Гюзелев, той сяда на горещия стол на 14 януари 1979-а - във второто издание на предаването. След оперната легенда срещу Кеворкян зрителят вижда Николай Хайтов, Радой Ралин (който с нестандартното си чувство за хумор "произвежда" формулата на предаването "България цяла сега нази гледа", цитирайки Вазовия стих), Стефан Данаилов, Григор Вачков, Невена Коканова... Световни имена като Гари Каспаров, Людмила Гурченко, Жоржи Амаду, Кашпировски, Ерньо Рубик, Херберт фон Караян, Ив Монтан и много други са събеседници на Кеворкян и съответно на българския зрител, който получава задълбочени екранни изследвания на техния живот и дело. До края на 1990-а Кеворкян е провел разговори с 484-има "събеседници по желание".
Десет години по-късно - през есента на 2000 година - самият той е първият събеседник в "Шоуто на Слави" при старта на предаването в ефира на Би Ти Ви.
През "школата на Кеворкян" са минали много млади български журналисти. Неговия безкомпромисен и остър журналистически подход народът обезсмърти, изковавайки глагола "кеворкирам" - за неудобните въпроси, които тв легендата задаваше на хората, които интервюираше.
През 2007 година Кеворкян е награден от руския посланик у нас с орден "Петър I Велики" за цялостен принос в журналистиката.
Кеворкян издава списание "Всяка неделя" - първи опит тв формат да се "пренесе" на хартия, и няколко книги, по които са правени хитови сериали, сред тях "Дневниците на Лора Палмър".
Днес тв легендата води седмична рубрика във вестник "Труд" под наслов "Приказки за телевизията", в която пише за медиите, журналистиката, ставащото на малкия екран.
Автор е на книгата "Кеворк проговаря" (в две части). В нея са включени малка част от проведените от журналиста интервюта, "гарнирани със задкулисието им", както пише самият той в анотацията.

Източник: http://bg.wikipedia.org

За легендарното предаване разказва Борислав Гърдев на http://liternet.bg

За своята издателска среща с попкралицата Мадона, за свободата и за телевизията говори Кеворкян пред вестник "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови