Журналистика За България като за България

balgari.bg

За България като за България

altМарко Семов се ражда на 11 юли 1939 г. в с. Видима, днес - квартал на град Априлци. Завършва гимназия в Троян и висше икономическо образование в София.
Журналистическата си кариера Семов започва във вестник "Работническо дело" през 1962-ра. Тук той остава до 1972 г., след което работи като главен редактор в БНТ и водещ публицистичните предавания "Диалози", "Форум" и "Предконгресни срещи". През 1977-а го уволняват, защото си е позволил да каже: "Ние приехме ненормалното в живота си за нормално". "Заточават" телевизионера в радиото като шеф на редакция "Обществено-политическа".
През 1979-1984 г. Марко Семов отново е в "Работническо дело", този път като зам.-главен редактор. През 1983 г. специализира в Академията за обществени науки при ЦК на КПСС в Москва, а след година посещава Страната на изгряващото слънце и пише "За Япония като за Япония". Тази книга, определена като "първи политически пътепис у нас", предизвиква раздразнение в Политбюро на ЦК на БКП. Изданието е иззето от книжарниците, а Семов е уволнен от "Работническо дело".
През 1985-1987 г. е зам.-председател на Комитета за телевизия и радио и водещ предаването "Панорама" - до май 1989 г., когато отново е уволнен. В края на януари 2004 година влиза в Съвета за електронни медии от президентската квота на мястото на доцент Георги Лозанов.
Марко Семов е доктор по социология, защитава дисертация на тема "Отрицателните явления при социализма", и доктор на филологическите науки с изследването си "Българският характер в творчеството на Захари Стоянов, Антон Страшимиров и Иван Хаджийски".
Автор e на повече от 50 книги - пътеписи, есета, разкази, романи, публицистика, на тритомна "Българска народопсихология", както и на множество монографии и статии по проблемите на общественото развитие и националната психология на българите. Пише сценарии за игрални и документални филми, за предавания в БНР и БНТ.
Бил е преподавател по народопсихология и есеистика в Софийския и в Пловдивския университет.
Член-кореспондент е на БАН, на Френската академия за литература и изкуство, на Академичния съвет на Софийския университет.
Сред най-важните му трудове са "Добродетелите на българина. Какви ще влезем в новото хилядолетие" (1999), "Цената" (2003), "Писма до България: Книга за търпението на българите" (2004), "Съседи… и не само…" (2004) и други.
Марко Семов почина на 18 януари 2007 г. в София.

Още - на www.diplomatic-bg.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови