Журналистика Един мъж, един автомобил, една камера

balgari.bg

Един мъж, един автомобил, една камера

altСимеон Идакиев е роден в Радомир през 1941 година.
Средното си образование завършва в техникум по електротехника, след което учи и в столичния МЕИ. Работи в силнотоковия завод в София, в Научноизследователския институт по електропромишленост и в строителството.
В Българската телевизия започва работа като директор на филмова продукция. Завършва българска филология във ВТУ.
От 1985-а Симеон Идакиев е автор и водещ на предаването "Атлас". Посетил е около 100 страни с камера в ръце, автор е на повече от 200 документални филма за най-екзотичните кътчета на планетата.
През окото на неговата камера българският зрител вижда Антарктида и Южна Америка, очарован е от Куба, опознава Индия и Непал. Симеон Идакиев снима филм за Тензинг Норгей - шерпа, изкачил първи Еверест заедно с алпиниста Едмънд Хилъри на 29 май 1953 г.
Повече от 100 български и чуждестранни учени и пътешественици са гостували в предаването на Идакиев. Сред най-именитите са Тур Хейердал, Ален Бомбар, Жак-Ив Кусто, проф. Манолис Андроникос, Тим Севърин, Юрий Сенкевич, Кшиштоф Барановски и др.
Освен отвъд пределите на България Симеон Идакиев пътува и из родината. Неговата документална поредица "Непознатата България" среща зрителя с нови, забравени места на картата на страната ни.
Освен върху лента известният пътешественик е запечатал впечатленията си от света и върху хартия. Автор е на 5 книги, като последната - "Виа Вита. 100 дни в Латинска Америка" - излиза през 1995 г. 

Още за пътешественика - на www.temanews.com и www.segabg.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови