Журналистика Радиолегендата

balgari.bg

Радиолегендата

altПроф. Веселин Димитров бе удостоен посмъртно с Голямата награда на Съюза на българските журналисти "Йосиф Хербст" за 2009-а. Доайенът на радиото в България получи отличието за цялостния си принос към българската журналистика. Наградата бе връчена от главния секретар на СБЖ Снежана Тодорова на вдовицата на професора Люба Еленкова на официална церемония в Пресклуба на БТА в София на 4 ноември.
Веселин Димитров е роден на 19 май 1938 г. в Пловдив. Започва да сътрудничи на Радио София през 1958 г. като студент във Филологическия факултет на СУ. Работи в БНР като редактор, репортер и водещ.
През 60-те година на двайсети век Веселин Димитров става първият водещ на информационно-музикална програма у нас - "От 6 до 8", излъчваща се на честотите на Националното радио. Този сутрешен блок е предходник на сегашното предаване "Преди всички".
По-късно застава пред микрофона на "Разговор с вас" - един от най-популярните радиоформати в България.
От 1970 г. Веселин Димитров преподава в Журналистическия факултет на Софийския университет, от 1995 до 2003 г. е негов декан. Мнозина от най-авторитетните български журналисти дължат първите си стъпки в професията на него. Немалко от тях дебютират в създаденото от проф. Димитров Университетско радио "Алма матер".
Проф. Веселин Димитров е автор на близо двайсет книги, сред които двутомната "История на радиото в България", на стотици статии и студии. Носител е на наградата на БНР "Сирак Скитник" за цялостен принос в развитието на радиото.
Веселин Димитров почина на 25 юни 2009-а.

Откъс от книгата му "Новото радио", излязла през 1995 г., може да прочетете в e-vestnik.bg.

Още за тазгодишните журналистически награди - на www.sbj-bg.eu.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови