Журналистика "Дано се окажа лош пророк"

balgari.bg

"Дано се окажа лош пророк"

altВладимир Костов е роден на 28 май 1932 година в София.
Завършва българска литература в СУ през 1954-та. Свързва житейския и професионалния си път с журналистиката през 1956 г.
Пише във вестниците "Средношколско знаме", "Работническо дело", "Поглед", сътрудничи на програма "Хоризонт" на БНР, на списание "Антени", в. "Литературен фронт", "Народна култура" и др.
От 1968 до 1977 година Владимир Костов е офицер от тайния щат на Държавна сигурност по линия на външнополитическото разузнаване. През 1977-а обаче напуска Българската комунистическа партия и ДС и заминава за Франция, където получава политическо убежище.
Година след това става коментатор в българската секция на Радио "Свободна Европа".
Срещу Костов е извършен атентат, подобен на покушението срещу писателя дисидент Георги Марков.
Автобиографичната книга на Владимир Костов "Българският чадър" е писана на френски, публикувана е от парижкото издателство "Сток" през 1986-а и четена в ефира на "Свободна Европа". В следващите две години излизат нейни преводи на немски и на английски, у нас книгата е отпечатана през 1990-а. В страниците, които Костов пише специално за българското издание, той споделя своята тревога от процесите, които началото на демократичните промени у нас задейства - вълната от емигранти, противопоставянето на отделни групи българи на верска или етническа основа, стремежите България да търси "покровител" сред големите държави (което журналистът смята за най-голямото историческо зло за страната ни).
"Не е изключено в по-близко или по-далечно бъдеще ново засилване на явления или обществени групи, които прибързано се определят като слезли от сцената", пише в обръщението си към българския читател Костов и добавя: "Дано да се окажа лош пророк." 

Интервю с журналиста дисидент помества e-vestnik.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови