Журналистика Царицата на извънредните новини

balgari.bg

Царицата на извънредните новини

Ралица Василева е родена през 1965 г. в София. Учи в индийския град Ню Делхи и в английската гимназия в София.
Завършва английска филология в Софийския университет и започва работа в Националното радио като преводач-говорител в английската редакция през 1987-а. Три години по-късно става репортер в БНТ.
Година по-късно отива на специализация в Си Ен Ен. Там харесват репортажите й и през 1992-ра Ралица се установява в Атланта и започва работа като водещ новинарски емисии в телевизионния гигант.
От студиото на Си Ен Ен Ралица информира зрителите по цял свят за войната в Босна и Херцеговина, за арабско-израелския конфликт, падането на индонезийския президент Сухарто, мирното споразумение за Северна Ирландия, гибелта на принцеса Даяна, атентатите на 11 септември и др. Интервюирала е световноизвестни личности като Михаил Горбачов, бившия външен министър на САЩ Мадлин Олбрай, израелския премиер Ариел Шарон, пакистанския президент Первез Мушараф, лидерът на Шин Фейн Джери Адамс, Хенри Кисинджър, Петър Стоянов и др.
Фронтменът на "Джетро Тъл" Йън Андерсън възпя Ралица в парчето "Not Ralitsa Vassileva". Синеоката телевизионерка се появява във филма "Кралицата" (2006) с реплика от реална новинарска емисия.
По повод 20-годишнината от демократичните промени Ралица Василева направи за Си Ен Ен филма "Есента на промяната", в който разказва за събитията тогава и личностите, участвали в тях, като интервюира Емил Кошлуков, ген. Семерджиев, Желю Желев, Соломон Паси, Нери Терзиева и др.
Василева е "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в Благоевград. Любопитство и обективност са двата "ключа", които крият тайната на успеха в журналистическата професия според най-известната българка в медиите по света.

Още за Ралица - на http://ide.li

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови