Епохални лица за един ден

0

- Advertisement -

Виртуозният гримьор Димитър Коклин е роден на 3 септември 1938г. Завършва Техникума за художествени занаяти в столицата. Любовта му към киното го отвежда в студията за игрални филми, където се записва на курс за гримьори. След завършването на обучението печели конкурс и остава да работи като помощник-гримьор.

Първата му самостоятелна работа е във „Веригата“ на Любомир Шарланджиев. Шансът му се усмихва, когато един ден титулярният гримьор не идва на работа. Младият Коклин реализира своята концепция за облика на героя – избягал затворник, и тя много допада на режисьора.

Филмите, за които Коклин „рисува“ лица, са десетки. Работил е и в Театъра на Българската армия. За пред камера гримьорът има повече свобода да пресъздава образа, а за сцена се работи по-мащабно, с по-широк замах, споделя художникът.

Повече от десетилетие Димитър Коклин работи с актьорите в „Каналето“, „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“. Предизвикателствата, които телевизията поставя пред него, са в ежедневното пресъздаване на персонажи от актуалната действителност.

При създаването на образ е много важна връзката между актьор и гримьор, смята Коклин. При актьори като Стефан Рядков – с „универсални лица“, няма нещо, което да не може майсторът да направи.

Сред светилата в професията Димитър Коклин откроява Кристофър Тъкър от „Бразилия“ на Тери Гилиъм и Дик Смит, взел „Оскар“ за стария Салиери в „Амадеус“.

Не се бои, че компютрите ще оставят гримьорите без хляб, и определя работата си като сплав от педантизъм и фантазия.

Редом с работата си в „Шоуто на Слави“ Димитър Коклин предава тайните на занаята на свои ученици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки