Уволнен от Фердинанд полковник прави първата фабрика за шоколад

0

- Advertisement -

Велизар Пеев е роден на 21 май 1859 г. в Чирпан. Учи в Пловдив, по-късно – във Военното училище в София и във Военната академия в Санкт Петербург.

Канят Пеев да остане на работа в Руската армия, но той се връща у нас и оглавява Шуменския гарнизон. През 1884 г. е командирован в Тула да се усъвършенства в оръжейното дело. Получава телеграма да се върне в родината – започнала е Сръбско-българската война и младият полковник се бие в защитата на Видинския край. В края на 1885 г. отново е пратен в оръжейните заводи в Тула, за да достави оръжие. Пет години по-късно министър-председателят Константин Стоилов го командирова в Щайер, Австрия, за да оцени и приеме пушките „Манлихер“ за българската войска. Велизар Пеев напуска армията през 1897 г.

Става строителен предприемач – изгражда жп линии, пътища, мостове. На четирийсет и две годишна възраст открива вдъхновението си в… производството на шоколад. Преди да стартира иновативния си бизнес, Пеев изучава цяла година тайните на занаята в парижка шоколадена фабрика, оттам довежда в София и майстор.

През 1901 г. прави първия шоколад у нас. Началото е трудно – Пеев се сблъсква с недоверието на банките кредитори, с липсата на пазар за непознатия продукт, с конкуренцията на вносната стока. За да построи първата си работилница, залага къщата си.

По-късно построява фабрика на четири етажа на ул. „Екзарх Йосиф“ с 2000 кв.м площ, с модерни машини и 250 работници. Произвежда шоколадови бонбони, бисквити, какао, кексове и пудинги на прах. Става и придворен доставчик. През 1922 г. Пеев изнася производството в Своге, където построява нова, по-голяма фабрика. Тя е със затворен цикъл и със собствена водноелектрическа централа, от която черпи ток и районът на гарата.

През 1938 г. Велизар Пеев умира. Наследява го големият му син Велизар, по-малкият – Боян, се включва във фамилния бизнес с юридическите си познания. В Своге са построени и фабрики за спомагателни производства – за нишесте и глюкоза, за карбамид, за масла, ацетон и катран. Велизар Пеев – внук, продължава традицията, като завършва машинно инженерство в Берлин, след което работи в семейната фабрика. Шоколадовите изделия с марка „Велизар Пеев“ печелят първи места на международните панаири в Берн, Париж и Виена. През 1947 г. фабриките са национализирани, а след 1992 г. – приватизирани.

Любопитните факти в живота на Шоколадения цар са не един и два. Нестандартна рекламна кампания провел Пеев, отпечатвайки на опаковките на малки шоколадчета знамената на държавите. Който малчуган съберял цялата серия, получавал килограм от кафявото лакомство. Иновативната игра била пълна с уловки – знамето на Канада например било в много малък тираж.

Своите завети към синовете си Велизар Пеев правел писмено. На трапезата в дома му за бизнес не се говорело. Доставките за короната били в луксозни дървени кутии, с Пеевите бонбони се посрещали чуждестранни величества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки