Ако до всяко добро същество…

0

- Advertisement -

Богдана Карадочева е родена на 19 юли 1949г. в София.

Пее от 14-годишна. Мечтата на майка й е да я види на оперна сцена, но за младата певица по-силно е привличането на естрадния подиум. На едно от състезанията „Микрофонът е ваш“ Богдана дебютира като солистка на „Студио 5“ с ръководител Вили Казасян с песента „Всички момчета и момичета на моята възраст“. Годината е 1965-а. Същата година прави първия си концерт и първия си запис („Тази вечер аз съм хубава“). Не закъснява и международният успех – Богдана печели първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи през 1967-а.

На фестивала „Златният Орфей“ през 1969-а за първи път Голямата награда в Международния конкурс за изпълнители е присъдена на българска певица – Богдана Карадочева. Председателят на журито – Бруно Кокатрикс, й връчва лично и наградата на Асоциацията на френските музикални театри. По това време Карадочева изпълнява по забележителен начин френски шансони и руски романси.

В следващите години печели овациите на публиката на редица фестивали – „Златният елен“ в Брашов през 1972-ра, „Братиславска лира“ същата година, изнася рецитал на „Златният Орфей“, участва в гала-концерта на носителите на големи награди в белгийския град Анверс. Пее със звезди като Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бейкър. Солистка е на прочути оркестри като Биг-бенда на Карел Влах (Русия), на Паул Кун (Берлин), Всесъюзното радио с диригент Юрий Силантиев (Русия).

Печели извънредната награда за най-добър изпълнител на фестивала в Касълбар, Ирландия, и има най-голям принос за третото място на България в международната среща „Европа 71“ (участват още Паша Христова и Борис Гуджунов). Пее и на концерта на Емил Димитров в театър „Europien“ в Париж през 1972-ра.

През 80-те Карадочева работи със Стефан Димитров и група „Вариант Б“. Изнася концерти във Франция, Белгия, Австрия, скандинавските страни, както и в Куба, Канада и Алжир. Има издадени малки плочи от фирмите „Pathe Marconi“ и „Philips“. В началото на 90-те гласът й може да се чуе на всички митинги на СДС, а песента „Дано, дано“ се превръща в химн на надеждата. Голяма популярност има и „Молитва за България“, изпълнена заедно с автора Стефан Димитров и Васил Найденов.

Богдана Карадочева води тв предаванията „Зодиак“ и „Почти полунощ е“, автор е на кулинарен сборник и на автобиографичната книга „Богдана и на 20, и на 30 х 2“. Удостоена е с наградата „Най-български певец“ за 1998-а от Сдружението за българска духовност. През 2006 година Богдана издаде най-хубавите си песни в двоен албум, озаглавен „Златна колекция“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки