Веселин Бакалов създаде в САЩ компания за $1 млрд.

0

- Advertisement -

Да станеш милионер в САЩ – мечтата на всеки. Един българин успя да се нареди сред щастливците и да я сбъдне. IT специалистът Веселин Бакалов от Пловдив създаде компания, оценена на близо $1 милиард. Всъщност той се разделя с нея преди това. Прави го за $ 250 млн. и макар да ги дели с партньори и инвеститори, пак му остават достатъчно, за да може на 42 години да се нарече милионер.

Състояние, което може да осигури на човек спокоен живот и без да се налага да работи, но Веселин и жена му Таня не спират дотук. С парите те основават нови компании и продължават да мечтаят да променят света.

Американското приключение на Вес, както го наричат всички в Щатите, започва случайно и с много болка. Историята е свързана с инцидент – Веселин

чупи много тежко крака си

като тийнейджър, докато се готви за изпитите в Английската гимназия в Пловдив. Лекарите му казват, че единият му крак завинаги ще остане по-къс от другия и ще куца до края на живота си.

По-големият му брат Божидар обаче не се примирява с това. По това време той е студент в университета в щата Делауеър и успява да намери начин да запише Веселин в местна гимназия, известна с добрата си спортна медицина и със засилените си спортни занимания. Там бъдещият милионер се подлага на тежка терапия и възстановителни процедури, но в крайна сметка успява. И дори започва да тренира интензивно бойни спортове и сноуборд.

„Успях да се оправя, но беше много дълъг процес“, споделя Бакалов пред „24 часа“. После се записва да следва „Компютърни науки“ в университета, в който е учил брат му, а след това „животът го поема“. Започва работа в местна телекомуникационна компания, после става мрежов архитект в инвестиционната фирма JPMorgan Chase…

Първите години от престоя си в САЩ Веселин обмислял да се върне в България – в началото му било трудно да се адаптира. В края на 90-те години обаче, когато се изправя пред реални професионални възможности, остава в САЩ без колебание и това решение предрешава бъдещето му.

„В началото е трудно да свикнеш с местната култура. Моето преместване стана неочаквано и затова английският ми беше много зле. Бях със знанията си от 6-и клас“, спомня си Веселин. Изживял истински шок с придвижването – от Пловдив, където всичко е наблизо, попада в американско предградие, където без кола си обречен.

Най-близкият супермаркет е на 20 минути, а по пътя няма дори тротоари, което прави придвижването пеша невъзможно, казва пловдивчанинът. С английския също преживял огромни трудности, но година по-късно започва да свиква.

Още с първата си компания SevOne

Веселин прави удар

Създава я през 2005 г. заедно с жена си Таня, с която се запознава в университета.

„2005 г. беше много бавна за икономиката и първите 2 години бяха много трудни. Но успяхме да вземем венчър (рисков) капитал през 2007 г. И така в края на 2012 г. я продадохме на Bain Capital“, разказва историята си Веселин. Тогава фирмата се оценява на 250 млн. долара, а те продават 60% от нея. Не всички пари обаче остават за семейството – делят сумата с инвеститори и партньори. Въпреки продажбата българинът и екипът му продължават да работят за компанията още 3 години. Когато напускат през 2016 г., тяхната фирма вече е оценена на 980 млн. долара.

Въпреки стабилното си финансово състояние обаче семейство Бакалови продължава да се развива. Местят се в Бостън, където основават 2 нови компании.

Съпругaта му създава HelloTeam, фирма, която се фокусира в софтуера за поддръжка на отделите „Човешки ресурси“ в различни сфери.

„Бостън е един от любимите ми градове, много е красив“, казва Веселин. Затова и не било нужно дълго да го убеждават да се премести.

Таня и Веселин се срещат случайно, почти като на филм. Една вечер той попаднал на студентско парти в Делауеър и едно момиче привлича погледа му. „Не знаех, че е българка. Просто

беше красиво русо момиче

което седеше в другия край на стаята и което реших да заговоря“. Оказва се, че красавицата е от Стара Загора. 4 години по-късно двамата вдигат сватба, а днес се радват на двама синове.

СНИМКА: „24 часа“

Не е трудно българин да създаде успешен бизнес в САЩ, дори е по-лесно, отколкото в България, убеден е Бакалов. Както всички чужденци, пробвали бизнес в Родината, и той е неприятно изненадан от бюрократичните спънки и тежката администрация. Наскоро например му върнали документ, защото били написани само двете му имена, а не трите.

„Такова нещо в САЩ нямаше да се случи“, откровен е Бакалов.

През ноември той се включва в инициативата на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, с партньор Фондация „Америка за България“ – RETURN. Насочена към българите по света, тя мотивира сънародниците ни да инвестират в България.

Бакалов се прибира в България веднъж или два пъти в годината, като последния път е бил през лятото. Семейството прекарва и една седмица на Българското Черноморие. Изненадали се, че всички места в хотелите били заети. А преди това чули от познати, че българите масово почиват в Гърция.

СНИМКА: „24 часа“

След дълги години по 14-16 часа работа дневно семейство Бакалови решават да се концентрират върху качеството на живот. Купуват къща в планината на 2 часа северно от Бостън, където прекарват повечето уикенди. „Да, ако решим сега да се пенсионираме и мъдро си управляваме спестяванията, сигурно няма нужда да работим. Но искаме да оставим следа. Интересните възможности около нас са нещо, което ни движи напред“, признава Бакалов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки